ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ NITHYA DHYAAN ΓΙΟΓΚΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ "ΝΙΤΙΑ ΝΤΙΑΝ" ΓΙΟΓΚΑ - ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΑΣ

 Ποια είναι η φυσική κατάσταση του νου; Φαίνεται ότι η φύση του νου είναι να περιπλανάται από τη μια σκέψη στην επόμενη! Το μυαλό ταλαντεύεται μεταξύ των σκέψεων του παρελθόντος ή του μέλλοντος, δημιουργώντας  τεράστιο στρες λόγω των μεταμελειών του παρελθόντος ή των ανασφαλειών του μέλλοντος! Ο άνθρωπος γεννιέται με μια ευτυχισμένη ύπαρξη, αλλά χάνει αυτή την κατάσταση γρήγορα, λόγω διάφορων εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν το μυαλό και διαταράσσουν αυτήν την αληθινή φύση. Η ευδαιμονία είναι η αληθινή φύση κάθε όντος και η απόλαυση της κάθε παροντικής στιγμής στο μέγιστο είναι ένα εκ γενετής δικαίωμα. 
νίτια ντιάν
 Υπάρχει μια ασυναίσθητη, συνεχής επιθυμία να σύνδεσης με αυτή την πηγή ευδαιμονίας που είναι κρυμμένη βαθιά μέσα μας. Τα στρώματα των διανοητικών μορφών ή μοτίβων και των συναισθηματικών διαταραχών, λειτουργούν ως φραγμοί όταν προσπαθούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον ωκεανό της ευδαιμονίας.
 Η σύνδεση με τον ωκεανό της ευδαιμονίας μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε την τεράστια δημιουργικότητα, την ενέργεια και τη νοημοσύνη που διατίθενται σε κάθε έναν από μας. Χρειάζεται μόνο να παρουσιάσουμε την ευκαιρία για να συνδεθούμε με την πηγή της ευδαιμονίας μας και να προχωρήσουμε προς τα μέσα.
 Μόνο μια ματιά αυτής της ευδαιμονίας μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε όλο και βαθύτερα και να καθιερώσετε αυτή τη διαδικασία για πάντα. Είναι ακριβώς όπως η κατάδυση - το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάρουμε τη σωστή γωνία, και η βαρύτητα κάνει τα υπόλοιπα.
 Η Νίτια Ντιάν Γιόγκα, είναι μια εντελώς επαναστατική όσο και με επιστημονικές βάσεις γιόγκα, δεδομένου ότι λειτουργεί από τον πυρήνα (με το σώμα και την αναπνοή) η οποία μας επιτρέπει να κινηθούμε όλο βαθύτερα στην πιο εσωτερική μας σιωπή, μια σιωπή που είναι όμως ολοζώντανη και παλλόμενη. Επίσης αυτή η γιόγκα ενισχύει και επιτρέπει τη βελτίωση της γενικής υγείας. Τα πέντε στάδια του διαλογισμού εξηγούνται παρακάτω.
α στάσηΒήμα πρώτο: Χαοτική αναπνοή
 Σε αυτό το κομμάτι του διαλογισμού (το οποίο είναι η πιο δυναμική πτυχή από τη διαδικασία των πέντε βημάτων), απευθυνόμαστε στο μυαλό άμεσα και γρήγορα μέσα από την αναπνοή, μέσα από την χαοτική αναπνοή. Για περίπου επτά λεπτά τραντάζουμε τα μοτίβα του μυαλού που έχουν εγκατασταθεί σε αυτό, λόγο των συνηθειών μας, με την χαοτική αναπνοή. Χαοτική σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο σετ ρυθμού ή μοτίβο αναπνοής.
 Θέση σώματος: Για αυτό το μέρος του διαλογισμού, καθόμαστε στην γιογκική στάση vajrasana, δηλαδή σε γονατιστή θέση με τα γόνατα και τις φτέρνες ενωμένα. Αυτή η στάση βοηθά την ροή της ενέργειας να κυκλοφορήσει στο σώμα μας. Τοποθετούμε τα χέρια μας στη μέση, ως σύνδεσμος του επάνω μέρους του σώματος με το κάτω. Κλείνουμε τα μάτια κι αναπνέουμε, εισπνέουμε από τα ρουθούνια μας χαοτικά, χωρίς ρυθμό. 
Βήμα δεύτερο: Έντονο μουρμούρισμα
 Στο δεύτερο μέρος μουρμουράμε, όσο δυνατά, έντονα, μακρόσυρτα και βαθιά μπορούμε (από το κέντρο του αφαλού), εστιάζοντας τη προσοχή μας στο μουρμουρητό, στον ήχο που παράγουμε. Η οδηγία είναι ότι εσείς πρέπει να γίνετε απλώς το βουητό, ένα μακρόσυρτο Μμμμμ, προσέξτε, όχι ομ ούτε χαμ και χωρίς ωστόσο να αισθανθείτε ένταση, απλά κάντε το με έναν χαλαρό τρόπο. Το μυαλό ενσωματώνεται όμορφα με τη συνεχόμενη επίγνωση πάνω στον ήχο του βουητού. Η Pratyahara (η απόσυρση από τις αισθήσεις) συνεχίζεται όλο και πιο πολύ και πιο στο βάθος και η Dharana (μία έντονη συνειδητοποίηση) αρχίζει να συμβαίνει μέσα από τη διαδικασία του  έντονου μουρμουρητού.
 Θέση σώματος: Για αυτό το κομμάτι του διαλογισμού,  το οποίο έχει διάρκεια άλλα επτά λεπτά, συνεχίζουμε να καθόμαστε στη θέση Vajrasana, με κλειστά τα μάτια και σχηματίζουμε την chin mudra, τσιν μούντρα (στα σανσκριτικά σημαίνει σφραγίδα, είναι τα συμβολικά κλειδώματα δακτύλων, συμβολικές χειρονομίες), με τον δείκτη και τον αντίχειρα ενωμένα και τα υπόλοιπα δάκτυλα τεντωμένα.
στάση 3Βήμα τρίτο: Η επίγνωση των τσάκρα
 Μετά το έντονο μουρμούρισμα, πηγαίνουμε λίγο περισσότερο στο βάθος. Η Dharana (η συνειδητοποίηση, μια συγκεκριμένη επίγνωση) βιώνεται σε αυτή την πτυχή του διαλογισμού, καθώς ο ασκούμενος καλείται να φέρει την επίγνωσή του σε καθένα από τα επτά μεγάλα ενεργειακά κέντρα του σώματος, ένα ένα κάθε φορά. Ο σκοπός της συνειδητοποίησης των τσάκρα είναι να ασκεί μια έντονη προσοχή και να προχωρεί βαθιά στον διαλογισμό ή στην βαθιά ξεκούραστη επίγνωση.
Θέση σώματος: Βγαίνουμε από την προηγούμενη στάση και καθόμαστε με τα πόδια οκλαδόν (Sukhasana). Τα χέρια μπορούν να ακουμπήσουν χαλαρά στα γόνατα. Επίγνωση για ένα λεπτό πάνω σε κάθε τσάκρα.
ενεργειακά κέντρα
Βήμα τέταρτο: Παραμείνετε αμέτοχοι
 Η επόμενη οδηγία είναι να παραμείνετε αμέτοχοι ενώ κάθεστε και παρατηρείτε απλά τις σκέψεις σας, καθώς αναδύονται μια προς μια. Για επτά λεπτά, δεν δημιουργείτε, ούτε υποστηρίζετε ή αποδίωχνετε τις σκέψεις σας, απλά τις παρατειρείτε όπως είναι, χωρίς να έχετε καμία σύνδεση, καμία αίσθηση, εντελώς αμέτοχα.
Βήμα πέμπτο: Γκουρού πούτζα μάντρα (προσφορά ευγνωμοσύνης)
 Κατά το τελευταίο μέρος του διαλογισμού, προσφέρουμε την ευγνωμοσύνη μας. Μπορείτε να προσφέρετε ευγνωμοσύνη σε έναν μεγάλο δάσκαλο, σε έναν γκουρού, σε οποιονδήποτε εσείς πιστεύετε ως Θεό ή απλά σε μια ύπαρξη. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ακούμε ένα όμορφο μάντρα στα Σανσκριτικά, γνωστό ως Γκουρού Πούτζα Μάντρα. Αυτό το μάντρα, αυτός ο ψαλμός είναι μια προσφορά ευγνωμοσύνης σε οτιδήποτε θεωρείτε ως Θεϊκό. Το μάντρα στα Σανσκριτικά έχει δυο ποιότητες. Τη γλωσσική, δηλαδή το νόημα των λέξεων και την ακουστική, δηλαδή ακόμα κι εάν ακούσετε απλώς αυτό το μάντρα χωρίς να γνωρίζετε την πλήρη μετάφραση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια βαθιά χαλάρωση και θεραπευτικό αποτέλεσμα σε όλο σας το σώμα.