ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΜΑΧΑΜΣΑ ΝΙΤΙΑΝΑΝΤΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΜΑΧΑΜΣΑ ΝΙΤΙΑΝΑΝΤΑ

 Η αυτού αγιότητα Παραμαχάμσα Νιτιανάντα, αναγνωρίζεται σήμερα ως μια καθαρή και νόμιμη φωνή του Σανατάνα Ντάρμα και λατρεύεται ως ζωντανή ενσάρκωση της υπερ-συνείδησης, από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
swamiji
 Είναι ένας Maha Mandaleshwar (πνευματικό κεφάλι) οδηγός και αρχηγός του Mahanirvani Peeth,  του αρχαιότερου και κορυφαίου σώματος του Ινδουισμού.
 Πνευματικός δάσκαλος και δεινός ομιλητής, με πάνω από τριάντα δυο εκατομμύρια (την παρούσα στιγμή), συνολικές θεάσεις τα βίντεό του στο youtube, συγγραφέας πεντακοσίων και πλέον βιβλίων, μεταφρασμένων σε περισσότερες από εικοσιεπτά γλώσσες, ερμηνευτής και ανανεωτής της βεδικής παράδοσης, των ιερών ινδικών γραφών και της επιστήμης της γιόγκα, πνευματικός θεραπευτής, δάσκαλος διαλογισμού και ιδρυτής της πνευματικής οργάνωσης και ησυχαστηρίου Nithyananda Dhyanapeetam.
 Βρίσκεται ανάμεσα στους εκατό πιο πνευματικούς ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο μας.
➤Γέννηση και παιδική ηλικία
 Ο Παραμαχάμσα Νιτιανάντα γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1978, από ευσεβείς Ινδουιστές γονείς στην αρχαία πόλη-ναό του Τιρούβαλναμαλάι, στη Νότια Ινδία. Στην πραγματικότητα, ο Αρουνατσάλαμ και η σύζυγός του Λοκαναγιάκι, βρισκόταν σε ένα προσκύνημα στο διάσημο ναό του Τιρουπάτι στη Νότια Ινδία, όταν η Λοκαναγιάκι ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος με το δεύτερο παιδί της.
 Ο Νιτιανάντα που το όνομά του τότε ήταν Ραγιασέκαραν, πέρασε ευτυχισμένη παιδική ηλικία ως μέλος μιας μεγάλης ευκατάστατης και αγαθοεργής οικογένειας, στην οποία οι άγιοι του σπιτιού τιμούνταν και οι περιπλανώμενοι ήταν πάντα ευπρόσδεκτοι. Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν ευσεβής άνθρωπος που συνεισέφερε σε διάφορους ναούς και πνευματικές οργανώσεις. Ήταν ο πρώτος σύμβουλος του Νιτιανάντα, ο οποίος τον εισήγαγε στις μεγάλες πνευματικές παραδόσεις και τις γραφές της Ινδίας.
 Ο Νιτιανάντα τελείωσε το σχολείο το 1992 και πήρε το δίπλωμα του Μηχανολόγου το 1995. Την ίδια χρονιά προσχώρησε στη μοναστική τάξη του Ramakrishna Math στην Chennai, εκπληρώνοντας μια δια βίου επιθυμία να βυθιστεί στη ζωή των sannyas (μοναχών, αναζητητών της αλήθειας).
➤Πνευματικές τάσεις
meditation2 Το ιερό βουνό Αρουνατσάλα που προσελκύει αναζητητές από όλο τον κόσμο, ήταν η πρώτη αγάπη του νεαρού Νιτιανάντα κι ένα τέλειο μέρος εξάσκησης με τον Εαυτό. Από την αρχή, η κλίση του παιδιού ήταν μεγάλη για τη γιόγκα και το διαλογισμό και πάνω στο μαγικό αυτό βουνό περνά πολλές μαγεμένες ώρες λατρείας με τις αγαπημένες του θεότητες.
 Παράλληλα με τις σπουδές του ο Νιτιανάντα εκπαιδεύτηκε στη γιόγκα από έναν καταξιωμένο δάσκαλο  γιόγκα τον Yogiraj Yogananda Puri (Raghupati Yogi), ο οποίος επίσης τον εισήγαγε στις ξεχασμένες μυστικιστικές επιστήμες της αρχαίας Ινδίας, όπως η ανύψωση, τηλεμεταφορά και η υλοποίηση. Έτσι κάτω από την επίβλεψη του δασκάλου του ο Νιτιανάντα ολοκλήρωσε με επιτυχία προχωρημένα επίπεδα στη γιόγκα και τον διαλογισμό. παράλληλα επίσης άρχισε να μελετά τις Βεδικές γραφές, Πουράνα και Ουπανισάδες υπό την καθοδήγηση αρκετών άλλων δασκάλων.
➤Πρώτη αφυπνιστική εμπειρία
young swami
 Η πρώτη, σημαντική αφυπνιστική εμπειρία, σε ηλικία δώδεκα ετών, ήταν όταν κατά τον διαλογισμό του, ο Νιτιανάντα αισθάνθηκε να ανοίγει κάτι μέσα του, μπορούσε να δει και να αισθανθεί τα πάντα, σε ακτίνα 360  μοιρών κι εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε, ότι ήταν ένα με όλη την ύπαρξη. Αυτή η βαθιά πνευματική εμπειρία που τον ξύπνησε σε άγνωστες, μέχρι εκείνη τη στιγμή, διαστάσεις της συνείδησης και που συνέβηκε στη σκιά του ιερού βουνού, μεταμόρφωσε τη ζωή του για πάντα και η επιθυμία του να ακολουθήσει το πνευματικό μονοπάτι εντατικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Κατά τη διάρκεια και μετά τη μοναστική εκπαίδευσή του στο Ramakrishna Math, ο Νιτιανάντα, περιπλανήθηκε ως πνευματικός αναζητητής σε όλη την Ινδία. Αυστηρός, λιτός σε όλη του η ζωή στράφηκε στη γενναιοδωρία της ύπαρξης, ο νεαρός επαίτης κάλυψε χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, επισκεπτόμενος ιερούς βωμούς, μαθαίνοντας από αμέτρητες εξελιγμένες ψυχές και ιερά σημεία προσκυνήματος. Μια ζωή έντονου διαλογισμού, μελέτης και αυστηρότητας τελικά ολοκληρώθηκε έφτασε σε καρποφορία, την 1η Ιανουαρίου 2000, σε μια έκρηξη φώτισης που του αποκάλυψε την αποστολή του ως Άβαταρ στον πλανήτη μας.
 ➤Δημιουργία του οργανισμού Nithyananda Dhyanapeetam 
- η Αποστολή
 Ο Νιτιανάντα παραμένει πάντα ευγνώμων στους πνευματικούς δασκάλους και στην πλούσια πνευματική κληρονομιά της Ινδίας, που του επέτρεψε να μάθει και να ασκήσει αυτές τις διαχρονικές πνευματικές αλήθειες. Επιθυμώντας να μοιραστεί τις πνευματικές του κατανοήσεις με τους άλλους και να αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή του ως ερημίτης και να εισέλθει στη δημόσια ζωή. Για το σκοπό αυτό, ίδρυσε τον πνευματικό οργανισμό Nithyananda Dhyanapeetam την 1η Ιανουαρίου 2003, με έδρα το Bidadi κοντά στο Bengaluru στην Ινδία.
Ο οργανισμός δημιουργήθηκε με το όραμα:
 -Διατήρηση, αναζωογόνηση και διάδοση της αυθεντικής βεδικής κουλτούρας της Ινδίας
 -Παρουσίαση στον κοινό άνθρωπο των πλεονεκτημάτων της γιόγκα και του διαλογισμού και προσφορά πρακτικών λύσεων για καλύτερη διαβίωση. 
θεμελίωση
 -Προσέγγιση των άπορων και των μειονεκτούντων ατόμων μέσω της ιατρικής περίθαλψης, της διατροφής, της εκπαίδευσης, της νεολαίας και της χειραφέτησης των γυναικών και άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών.
 -Βοήθεια στο να δημιουργηθεί μια ελεύθερη, δημιουργική και αρμονική παγκόσμια κοινότητα που να ξεπερνά τους φραγμούς της γλώσσας, του πολιτισμού και της τάξης.
 Στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα των 8 ετών από την ίδρυσή του, ο οργανισμός Nithyananda Dhyanapeetam, έχει δει πρωτοφανή ανάπτυξη και έχει λάβει τεράστια λαϊκή υποστήριξη. Ο οργανισμός διαθέτει άσραμ, βεδικούς ναούς, σχολεία, κέντρα περίθαλψης, κοινωνικών παροχών και χιλιάδες κέντρα διαλογισμού σε 150 χώρες παγκοσμίως. Αυτά τα πνευματικά κέντρα καλλιεργούν μια ιδιαίτερη πνευματικότητα, όπου οι υλικοί και πνευματικοί κόσμοι συγχωνεύονται και δημιουργούν ευκαιρίες για ευτυχισμένη ζωή.
 Σήμερα, ο Νιτιανάντα είναι μια εμπνευσμένη προσωπικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η αυθεντικότητά του, το βάθος της εμπειρίας του και το σπάνιο ταλέντο του που κάνει την πνευματικότητα τόσο πρακτική όσο και ευχάριστη, επέτρεψαν στις διδασκαλίες του, να φτάσουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ένας ισχυρός πνευματικός θεραπευτής, ο Νιτιανάντα έχει θεραπεύσει χιλιάδες ανθρώπους από ασθένειες που κυμαίνονται από την κατάθλιψη έως τον καρκίνο, συχνά με ένα μόνο άγγιγμα. Μοιράζοντας το σπάνιο χάρισμά του και δουλεύοντας με πάνω από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, ο Νιτιανάντα δεσμεύεται να βοηθήσει την ανθρωπότητα να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα: να ανακαλύψει την Υπερσυνείδηση.
➤Πρωτοπόρος μιας αυθεντικής Βεδικής αναγέννησης
 Ο Νιτιανάντα, βαθιά ριζωμένος στους παραδοσιακούς πνευματικούς κλάδους της Ινδίας, έμπειρος στη γιόγκα, το διαλογισμό και τις μυστικιστικές επιστήμες από την παιδική ηλικία του και με άριστη κατανόηση των πνευματικών φιλοσοφιών της Ανατολής, των αξιών και των πνευματικών ριζών του ινδικού λαού, έχει από πολύ νωρίς αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος μιας ισχυρής Βεδικής αναγέννησης, για την οποία η Ινδία έχει ήδη περιμένει πάρα πολύ καιρό, έχει αναγνωριστεί επίσης ως ένας συναρπαστικός ρήτορας που ξανά ερμηνεύει την παραδοσιακή σοφία με έναν ευχάριστο και πρακτικό τρόπο για το σύγχρονο μυαλό και μια από τις ισχυρές φωνές που επηρεάζουν την ινδική φιλοσοφική σκέψη.
πρωινό σάτσαγκ
 Απελευθερώνοντας την πνευματικότητα με την επιστήμη και εμπλουτίζοντας την επιστήμη με την πνευματικότητα, οι συνομιλίες του καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας, από το εγκόσμιο έως το μυστικιστικό. Οι ζωντανές συνομιλίες του για την Bhagavad Gita, τις Shiva Sutras, τις Patanjali Yoga Sutras, τις Brahma Sutras και άλλες ισχυρές γραφές έχουν αγγίξει ακροατήρια χιλιάδων, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.
Η Βεδική κουλτούρα μπαίνει στα σπίτια 
 Ο Νιτιανάντα έχει μια ατζέντα: να κάνει την αφυπνισμένη πνευματική ζωή, μια πρακτική πραγματικότητα για κάθε άτομο, σε κάθε σπίτι. Για να πραγματοποιήσει αυτόν τον μετασχηματισμό, ηγήθηκε ενός padayatras (προσκύνημα με τα πόδια) στη Νότια Ινδία, μεταφέροντας το μήνυμα της Βεδικής ζωής κατευθείαν στο σπίτι του κοινού ανθρώπου. Εκτός αυτού, τα yatras rath (πομπές αρμάτων) που οργανώνονται ετησίως από το 2006, μεταφέρουν τα είδωλα των θεών του Άσραμ σε πομπή σε όλο το Νότο. Τα yatra rath, κάνουν μια αξιέπαινη δουλειά για να φτάσουν τα μηνύματα στα κατώτερα στρώματα της μεσαίας και της εργατικής τάξης, των οποίων η ζωή συγκλονίζεται από τη φτώχεια, τον εθισμό και την ενδοοικογενειακή βία.
μαχασαπταγιαγκάμες
 Το Nithyananda Dhyanapeetam προσφέρει επίσης εκπαίδευση στην παραδοσιακή λατρεία και τα μάντρα για την οικογένεια. Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, λαμβάνουν βασική εκπαίδευση για την εκτέλεση της παραδοσιακής λατρείας. Οι Μαχασαπταγιαγκάμες (μαζική λατρεία), οργανώνονται σε πόλεις και κωμοπόλεις, όπου εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώνονται για να λατρέψουν και να προσευχηθούν για τη δική τους ευημερία και για την παγκόσμια ειρήνη. Αυτές οι πρακτικές ενισχύουν τους εσωτερικούς δεσμούς της οικογένειας και τη σταθερότητά της, ενώ επίσης, είναι ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του παραδοσιακού πολιτισμού και οι αξίες του, ιδιαίτερα μεταξύ της νεότερης γενιάς.
 Προκειμένου να ενθαρρύνει τις παραδοσιακές ινδικές αξίες στα παιδιά, έχει ξεκινήσει το σύστημα gurukul, ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου κάθε παιδί λαμβάνει ατομική προσοχή και η εκπαίδευση βασίζεται αποκλειστικά στην ανάγκη και την ικανότητα. Για να εκθέσουν τους ανθρώπους στα πνευματικά ενεργειακά πεδία της Ινδίας και να συνειδητοποιήσουν την πλούσια πνευματική κληρονομιά της Ινδίας, ο Νιτιανάντα ηγείται προσκυνιμάτων σε ιερά μέρη όπως τα Ιμαλάια, το Βαρανάσι (Benara ή Kashi) και άλλα ιερά σημεία.
 Στο Bidadi, στο ενεργειακό πεδίο όπου βρίσκεται η έδρα της οργάνωσης, όλοι οι θιασώτες, ανεξάρτητα από την τάξη και το φύλο, επιτρέπεται να εκτελούν ατομική λατρεία για τον ιερό Shiva lingam - ένα προνόμιο ανήκουστο σε άλλους νότιους ινδικούς ναούς. Το όραμα του Νιτιανάντα είναι να αποκαταστήσει την πνευματικότητα στον λαό και τον λαό στην πνευματικότητα, με πολύ χειροπιαστούς τρόπους.
Δημιουργώντας μια διεθνή συνειδητοποίηση για τον ινδικό πολιτισμό
 Το δυτικό επιτελείο του Nithyananda Dhyanapeetam βρίσκεται στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, των ΗΠΑ. Το επιτελείο αυτό λειτουργεί επί του παρόντος πάνω από τριάντα βεδικούς ναούς που φιλοξενούν τρεις χιλιάδες επτακόσιες είκοσι διεθνείς θεότητες, με τακτικές λατρείες, θρησκευτικές τελετές, διαλογισμό, σεμινάρια για την Σανσκριτική γλώσσα, Βεδικούς ψαλμούς, σατσάνγκ (πνευματικές συναθροίσεις) και αποτελεί μια συνεπή βάση πιστών που περιλαμβάνει Ινδούς αλλά και από όλο τον κόσμο οπαδούς. Τους ναούς αυτούς επισκέπτονται καθημερινά πάνω από είκοσι χιλιάδες άτομα 20.000 κατά μέσο όρο. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και πάνω από τετρακόσιοι τετρακόσιοι paduka - ναοί όπου λατρεύονται τα ιερά σανδάλια του Γκουρού και πάνω από χίλια σπίτια-Ναοί, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τους λάτρεις σε τριάντα τρεις χώρες.
➤Φέρνοντας την πνευματικότητα στον κόσμο
 Ο κόσμος αφυπνίζεται σε μια νέα συνείδηση, όπου διακρίσεις όπως υλική ζωή και πνευματική ζωή, εσωτερική ανάπτυξη και εξωτερική ανάπτυξη, καταρρέουν γρήγορα. Το άτομο της νέας εποχής, προσπαθεί να οικοδομήσει έναν αρμονικό κόσμο όπου η υλική επιτυχία συμπληρώνει την πνευματική ανάπτυξη, όπου η αρχαία σοφία και οι σύγχρονες επιστημονικές ιδέες, συνδυάζονται άψογα για να δημιουργήσουν μια πλουσιότερη και πιο εκπληκτική ζωή για όλους. Η ανάγκη της παροντικής στιγμής, είναι να υπάρχει η παρουσία φωτισμένων ηγετών, οι οποίοι να μπορούν να αντλήσουν από την βαθιά κατανόησή τους για την ανθρώπινη φύση και τις προσδοκίες τους και να καθοδηγήσουν τις παγκόσμιες κοινότητες προς το σκοπό αυτό. Ο Νιτιανάντα αναγνωρίζεται σήμερα ως μια από τις αναδυόμενες ισχυρές φωνές στην ινδική πνευματική σκηνή, που μπορεί να προσφέρει ρεαλιστική καθοδήγηση σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.
bringing spirituality
Μια πνευματική υπεραγορά
 Ο οργανισμός Nithyananda Dhyanapeetam προσφέρει μια σειρά από προγράμματα που καλύπτουν λύσεις για τη ζωή, τη γιόγκα, το διαλογισμό, τη μελέτη των γραφών, τις λατρείες και τις υπηρεσίες που προσανατολίζονται στις ανθρώπινες υπηρεσίες. Με έναν ιδανικό συνδυασμό λύσεων που αγγίζει κάθε είδος ατόμου, κάθε απαίτηση και κάθε νοοτροπία, ο οργανισμός έχει επιτύχει υψηλό επίπεδο διείσδυσης σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Στα οκτώ χρόνια από τότε που άρχισε να ταξιδεύει και να διδάσκει στο εξωτερικό, ο Νιτιανάντα άφησε τον ανεξίτηλο σημάδι του στη διεθνή πνευματική σκηνή, προσελκύοντας μορφωμένους και αφοσιωμένους οπαδούς, με τον ευχάριστο τρόπο του της επανερμηνείας των Βεδικών αληθειών και της επανεξέτασης τους υπό το φως της σύγχρονης ζωής.
 Για ένα κοινό που μπορεί να είναι εξοικειωμένο με τις ανατολικές διδασκαλίες, αλλά στερείται σαφήνειας για το πώς να τις χρησιμοποιήσει στη ζωή του, οι διδασκαλίες του Νιτιανάντα αποτελούν ένα άριστο βοήθημα αφού γεφυρώνουν αποτελεσματικά το χάσμα μεταξύ κατανόησης και εμπειρίας. Όντας ένας καλός ομιλητής με άπταιστα αγγλικά, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να είναι σε θέση να επικοινωνήσει προσωπικά με τον κάθε έναν και να καθοδηγήσει τους αιτούντες. Οι πολύτιμες απόψεις του σε θέματα που σχετίζονται  με την διαισθητική διαχείριση, την ηγεσία και την ανάπτυξη επωνυμίας και άλλα, έχουν κερδίσει αναγνωρίσιμα εταιρικά ακροατήρια. Για παράδειγμα έχει προσκληθεί να μιλήσει για τα παραπάνω θέματα και την Βεδική Διαχείριση (Vedic Management) από εταιρικούς γίγαντες όπως η Microsoft, η Qualcomm, η Pepsi, η Oracle, η AT & T και η Petrobras.
 Το 2006, ο Νιτιανάντα ξεκίνησε την πρώτη συνάντηση για την Παγκόσμια Ειρήνη, μια ετήσια κοινωνικο-πνευματική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι και πάνω από είκοσι παγκοσμίως γνωστές πνευματικές και κοινωνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Εταιρείας Vedanta, BAPS Swaminarayan Sanstha, ISKCON, Mata Amritanandamayi Math , Chinmaya Mission και άλλοι. Το μυθιστόρημα της Nithyananda, το ετήσιο Kumbha Mela, βρίσκει την εκτίμηση και την υποστήριξη τόσο των πνευματικών οργανώσεων όσο και της ινδικής κοινότητας στο εξωτερικό.
Μια επαναστατική πνευματικότητα σε απευθείας σύνδεση
 Σε αντίθεση με πολλούς παραδοσιακούς γκουρού, ο Νιτιανάντα συνδυάζει κλασικές μεθόδους διδασκαλίας με σύγχρονους τρόπους διάδοσης του μηνύματος, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου. Σήμερα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς γκουρού στο διαδίκτυο (YouTube), με πάνω από 15000 ώρες ελεύθερων συνομιλιών σε θέματα που κυμαίνονται από τις Ουπανισάδες, έως τη συνείδηση ​​του πλούτου και την ανύψωση. Ο Νιτιανάντα ξεκίνησε το εξαιρετικά αποτελεσματικό eN-satsang, προσεγγίζοντας τους θεατές σε όλο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου. Από τότε, ο οργανισμός Nithyananda Dhyanapeetam, προσφέρει μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών προγραμμάτων. Κάθε πρωί, άνθρωποι από τριάντα πέντε ή περισσότερες χώρες συμμετέχουν στην pooja (Βεδική λατρεία), σε διαλογισμό και βλέπουν το πρωινό μήνυμα του Νιτιανάντα μέσω ζωντανής σύνδεσης στον ιστό (live web stream). Περισσότεροι από εκατό από τους πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς του οργανισμούς, πραγματοποιούν καθημερινά σεμινάρια και διδάσκουν τη γιόγκα και τον διαλογισμό σε απευθείας σύνδεση σε ακροατήρια σε όλο τον κόσμο.
nithya koitazei panw
➤Αλλάζοντας την ατζέντα του κοινού ανθρώπου
 Ο Νιτιανάντα δεσμεύεται να φέρει πνευματικότητα στις ζωές των κοινών ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν ευκολότερα μέσω της λατρείας, των τελετουργικών και της λατρευτικής μουσικής (keertans). Η μεσαία τάξη προσελκύεται από τις λογικές λύσεις ζωής που προσφέρει στις συνομιλίες του, ενώ οι μελέτες και τα σχόλια για τις ιερές γραφές προσελκύουν την πνευματική ελίτ, τόσο στην Ινδία όσο και διεθνώς. Διδάσκει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και αποτελεσματικών τεχνικών διαλογισμού που βρίσκουν υποστηρικτές μεταξύ των πνευματικών αναζητητών καθώς και του κοινού ανθρώπου που θέλει μια αίσθηση  πνευματικότητας στη ζωή του.
Ο διαλογισμός ως τρόπος ζωής
 Η προσέγγισή του Νιτιανάντα είναι ρεαλιστική και λαμβάνει υπόψη τη σκέψη της νέας γενιάς, όντας και ο ίδιος νέος. Έχει μια ικανότητα για να κάνει την πνευματικότητα ελκυστική για τη νεολαία, μέσω απλών τεχνικών και λύσεων για προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, την απόδοση της εργασίας, την πίεση από τους συμμαθητές και τις σχέσεις. Η προσέγγισή του προς την πνευματικότητα και η εικόνα του ως ένας φιλικός γκουρού, ο οποίος απεικονίζει τις αλήθειες της Βεδάντα χρησιμοποιώντας ένα φορητό υπολογιστή ή χρησιμοποιώντας ανάλογες σύγχρονες περιπτώσεις για να ενσταλάξει τις Βεδικές αξίες, έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους θαυμαστές του να είναι νεαροί και οι γονείς αυτών. Για να καθοδηγηθεί η νεολαία τόσο στην πνευματική, όσο και στην τακτική ζωή, προσφέρονται δωρεάν προγράμματα στο σπίτι διάρκειας έως 2 ετών στους νέους, από όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα, όπου η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση, συμπληρώνονται με την πνευματική καθοδήγηση. Τα προγράμματα αυτά έχουν αποτρέψει αποτελεσματικά, πολλούς νέους μακριά από τον αλκοολισμό, τη νεανική εγκληματικότητα, τις εφηβικές εγκυμοσύνες, την κατάχρηση ναρκωτικών και την αντικοινωνική συμπεριφορά.
Ενισχύοντας την θέση των γυναικών
 Ο Νιτιανάντα είναι πραγματικά αφοσιωμένος στην ενδυνάμωση των γυναικών με εκπαιδευτικό, οικονομικό, συναισθηματικό και πνευματικό τρόπο, αποκαθιστώντας σε αυτές την αξιοπρέπεια και την κοινωνική θέση που δικαιούνται. Σε όλους τους βεδικούς ναούς του οργανισμού, σε όλο τον κόσμο, επιτρέπεται στις γυναίκες θιασώτες να συμμετέχουν ελεύθερα στην καθημερινή λατρεία. Μαζί με τους άνδρες, οι γυναίκες ξεκινούν επίσης ως πνευματικοί θεραπευτές και δάσκαλοι του διαλογισμού. Τους δίνονται πνευματικά ονόματα εάν επιθυμούν να πάρουν ένα, και γίνονται πνευματικοί πρεσβευτές στον κοινωνικό τους κύκλο. Μια ειδική ενότητα μαθημάτων, το Life Bliss για τις Γυναίκες, προσφέρεται ως ένας ελεύθερος κύκλος μαθημάτων διάρκειας δύο ετών στο άσραμ Bidadi. Αυτά τα μαθήματα ανοίγουν καινούργιους ορίζοντες τόσο στην πνευματική όσο και στην επαγγελματική κατάρτιση στις γυναίκες. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αν επιλέξουν να αφιερώσουν τη ζωή τους στην πνευματικότητα, οι γυναίκες άνω των 18 ετών με πτυχίο / δίπλωμα σε οποιαδήποτε τομέα, λαμβάνουν επίσης μύηση και εκπαίδευση για να γίνουν sannyas. Στα ασράμ του Νιτιανάντα, οι γυναίκες ζουν και εργάζονται επί ίσοις όροις με τους άνδρες, γίνονται υπεύθυνες σε διάφορα τμήματα, απευθύνονται στο διεθνές κοινό για την πνευματικότητα και το διαλογισμό και παίζουν ρόλο στην καλλιέργεια και καθοδήγηση ρόλων στην τοπική κοινότητα.
Πνευματική συμβουλευτική
 Μεταξύ άλλων φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, παρέχεται ελεύθερη πνευματική παροχή συμβουλών, σε άτυπη βάση σε όσους ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας - παραιτημένους από τη ζωή, παραβάτες ναρκωτικών, νεανικοί παραβάτες. Για πρώτη φορά, ο διαλογισμός προσφέρεται ως πραγματική εναλλακτική λύση για την κατάχρηση ουσιών και την αυτοκτονία. Αν και οι αριθμοί που έχουν επωφεληθεί είναι σχετικά μικροί για την ώρα, ωστόσο η πνευματική συμβουλευτική προκαλεί τεράστια μεταμόρφωση σε εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν εγκαταλειφθεί από το κυρίαρχο κοινωνικό ρεύμα. Διαβάστε περισσότερα...