ΖΗΛΙΑ

ΖΗΛΙΑ

 Η ζήλια δεν μπορεί να ξεπερασθεί ξεφεύγοντας από αυτή ή μισώντας το αντικείμενο ζήλιας. Το μόνο που πρέπει κάνετε είναι απλά να έχετε πλήρη επίγνωση του συναισθήματος όταν παρουσιαστεί. Θα εκπλαγείτε ότι απλά εξαφανίζεται.
 Πώς να ξεπεράσετε τη ζήλια
 Η ζήλια σχετίζεται στενά με πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η απληστία, η κτητικότητα και η κατάθλιψη. Όλα αυτά τα συναισθήματα θα διαλυθούν μόλις σπάσουμε αυτόν τον κύκλο της ζήλιας.
 1. Παρατήρηση
 Η ζήλια δεν μπορεί να ξεπερασθεί ξεφεύγοντας από αυτή ή μισώντας το αντικείμενο ζήλιας. Το μόνο που πρέπει κάνετε είναι απλά να έχετε πλήρη επίγνωσή του συναισθήματος όταν παρουσιαστεί. Θα εκπλαγείτε ότι απλά εξαφανίζεται.

 «O διαφωτισμένος δάσκαλος Βούδας λέει, «Καταστρέψτε αυτές τις ρίζες ζήλιας και απολαύστε ειρήνη μακράς διαρκείας.»

 Απλά έχετε επίγνωση του συναισθήματος και καταστρέψτε τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, το φθόνο και τη συγκριτικότητα που σας έχουν ληστέψει από την ίδια σας τη φύση που είναι η ευδαιμονία. Χρησιμοποιήστε το φως της επίγνωσής σας για να φανερώσετε τη σκιερή φύση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Αλλιώς, είστε απλά πιασμένος σε ένα αγώνα αρουραίων. Πάντα λέω στους ανθρώπους, ακόμα κι αν νικήσεις των αγώνα, και πάλι είσαι ένας αρουραίος!

 «Ο τρόπος για να ξεφύγεις από τη ζήλια δεν είναι να καταπιέζεις ή να αρνείσαι την ύπαρξή της.»

 Καταλάβετε, ο τρόπος για να ξεφύγεις από τη ζήλια δεν είναι να καταπιέζεις ή να αρνείσαι την ύπαρξή της. Η έκφραση και η ενθάρρυνσή της επίσης δεν είναι ο τρόπος επειδή δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τη ζήλια με επίγνωση. 
 Απλά δείτε πώς η ζήλια εμφανίζεται μέσα σας, πώς αναπτύσσεται σε μίσος για το αντικείμενο ζήλιας, πώς δημιουργεί ανησυχία και αναστάτωση μέσα σας και σας κάνει να χάσετε όλη την ειρήνη και ηρεμία σας.
 Να έχετε επίγνωση της ζήλιας αντί να μισείτε αυτή ή το αντικείμενο ζήλιας σας. Απλά παρατηρήστε, σαν να μην έχετε τίποτα να κάνετε με αυτό. Παρατηρήστε με επιστημονικό ύφος. Τι εννοώ επιστημονικό ύφος; 
 Όταν ένας επιστήμονας πειραματίζεται, απλά πειραματίζεται χωρίς καμία κρίση, χωρίς κανένα προκαθορισμένο συμπέρασμα. Αν έχει ήδη κάποιο συμπέρασμα στο μυαλό του, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επιστήμονας επειδή το συμπέρασμά του μπορεί να επηρεάσει το πείραμά του.
 Τώρα εσείς είστε ο επιστήμονας στο εργαστήρι της εσωτερικής επιστήμης. Να είστε επιστήμονας στον εσωτερικό σας κόσμο και αφήστε το μυαλό σας να γίνει το εργαστήρι σας. Απλά έχετε επίγνωση και παρατηρήστε χωρίς καμία προκατάληψη.

«Αν μέσω της δικιά σας εμπειρίας καταλάβετε ότι η ζήλια είναι ένα αρνητικό συναίσθημα θα την αποβάλλετε αυτόματα.»

 Μην καταδικάζεται το συναίσθημα λέγοντας ότι είναι κακό, επειδή αυτό είναι κάτι που το έχετε διδαχτεί. Δεν σας έχει γίνει εμπειρία. Αν μέσω της δικιά σας εμπειρίας καταλάβετε ότι η ζήλια είναι ένα αρνητικό συναίσθημα, θα την αποβάλλετε αυτόματα. Δεν έχει γίνει δικιά σας εμπειρία. Είναι απλά κάτι που έχετε ακούσει από άλλους. Αν δεν γίνει εμπειρική κατανόηση μέσα σας, ότι η ζήλια και η σύγκριση είναι αρνητικά, δεν θα γίνει μέρος σας.
 Μη καταδικάζετε το αντικείμενο της ζήλιας. Το αντικείμενο δεν έχει παράξει το συναίσθημα εξωτερικά. Η ζήλια συμβαίνει μέσα σας. Μόλις παρατηρήσετε τη ζήλια έχοντας την επίγνωσή της, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχει καθόλου βάση ύπαρξης. Όταν συμβεί αυτό, η ζήλια θα φύγει αυτόματα. Δε θα χρειαστεί να τη διώξετε.

  Μια μικρή ιστορία:
 Μία γυναίκα προσέλαβε έναν επαγγελματία καλλιτέχνη να της ζωγραφίσει το πορτρέτο της. Ο καλλιτέχνης προσεκτικά έφτιαξε ένα μεγάλο πορτρέτο και της το παρουσίασε λέγοντας, «Πώς σας φαίνεται;»
 Η γυναίκα το κοίταξε και είπε, «Ναι, πολύ καλό. Αλλά μπορείτε να προσθέσετε μερικά πράγματα; Θέλω να βάλετε ένα λαμπερό διαμαντένιο κολιέ, ένα χρυσό ρολόι και βραχιόλι, σμαραγδένια σκουλαρίκια και όμορφα μαργαριταρένια δαχτυλίδια στα δάχτυλα.» Ο καλλιτέχνης εξεπλάγη και είπε, «Μα κυρία, το πορτρέτο δείχνει απλό και όμορφο όπως είναι. Γιατί θέλετε να προσθέσετε όλα τα κοσμήματα και να το αναστατώσετε;»
 Η γυναίκα απάντησε, «Θέλω οι πλούσιοι γείτονές μου να δουν τον πίνακα και να τρελαθούν όταν δουν όλα τα κοσμήματα που θα νομίζουν ότι έχω.» 
 Η φωτιά της ζήλιας μπορεί να σε καταβροχθίσει εντελώς αν δεν την ελέγξεις με τον πυροσβεστήρα της επίγνωσής σου. 
 2. Άπειρη αγάπη
«Παρεξηγείτε την αγάπη με κάτι που είναι έξω από εσάς και πρέπει να αποκτηθεί.»
 Η Ζήλια δε σας επιτρέπει να βιώσετε την πραγματική σας φύση, της αγάπης και της ευδαιμονίας. Εμφανίζεται από την παρεξήγηση της ζωής και του εαυτού σας. Παρεξηγείτε την αγάπη με κάτι που είναι έξω από εσάς και πρέπει να αποκτηθεί. Όχι μόνο αυτό, νομίζεται πως η αγάπη είναι μία ποσότητα που πρέπει να μοιραστεί. Γι' αυτό φοβάστε, σκέφτεστε πως αν μοιραστείτε την αγάπη σας, το μερίδιο σας θα μειωθεί.
 Η Αγάπη είναι μία ιδιότητα μέσα σας. Δεν είναι μία περιορισμένη ποσότητα. Είναι ένα ατελείωτο συμβάν που ξεχειλίζει από μέσα σας. Δεν μπορεί να εμποδιστεί από τίποτα και κανέναν επειδή είναι η ίδια σας η φύση.
 Μόλις η αγάπη αρχίζει να ξεχειλίζει, η ζήλια και η κτητικότητα και όλα αυτά, απλά καθίστανται ανύπαρκτα. Αν αποδεχτείτε τον εαυτό σας έτσι όπως είστε, μπορείτε να αποδεχτείτε και τους άλλους επίσης όπως είναι.
3. Ωκεανός Ενέργειας
«Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ενέργειας μέσα μας, που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν καν.»
 Αυτή η τεχνική σας φέρνει σε επαφή με την τεράστια ενέργεια μέσα σας. Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ενέργειας μέσα μας που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν καν. Εάν γνωρίζετε πώς να αξιοποιήσετε αυτήν την τεράστια πηγή ενέργειας, μπορείτε απλά να υπερβείτε αυτό που νομίζετε ότι είναι ο περιορισμός σας.
 Το κλειδί σε αυτό το διαλογισμό είναι να διατηρήσουμε το μυαλό σταθερό στην περιοχή του λαιμού, τη θέση του τσάκρα Βισούντι, σε όλη την τεχνική. Όταν το κάνετε αυτό, η κοσμική ενέργεια εισέρχεται μέσα από το τσάκρα αυτό και γίνεται μια τεράστια πηγή ενέργειας για σας.
 Σταθείτε με τα μάτια σας κλειστά και επικεντρωθείτε στο τσάκρα σας Βισούντι. Σταθείτε πίσω από μια καρέκλα ή κάποια στήριξη την οποία και θα κρατάτε και ξεκινήστε το περπάτημα σιγά-σιγά, πολύ αργά στο ίδιο σημείο όπου στέκεστε.
 Τώρα ξεκινήστε να αυξάνετε τον ρυθμό σας σταδιακά. Συνεχίστε να περπατάτε όλο και πιο γρήγορα αλλά παραμένετε στο ίδιο σημείο. Πιέστε τα όριά σας και φτάσετε μόνο στον βαθμό εκείνο που μπορείτε, χωρίς να προκληθεί δυσφορία. Μην κάνετε υπερβολές και μην εξαντλήσετε τον εαυτό σας σε καμία περίπτωση. Η επικέντρωση θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο συγκεκριμένο τσάκρα. Έτσι στη συνέχεια, θα είστε σε θέση να αισθανθείτε την ενέργεια που προέρχεται από αυτό. Το σημαντικό είναι να μην επιβραδύνετε σε καμία χρονική στιγμή, αλλά πάντα να διατηρείτε την επίγνωσή σας στην περιοχή του λαιμού. Σταματήστε μετά από είκοσι λεπτά.
 Για τα επόμενα δέκα λεπτά, απλά καθίστε ήσυχα οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά και επικεντρωθείτε στο Βισούντι. Θα δείτε ότι θα απορροφήσετε την ενέργεια που παράχθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης.