ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ

ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ

 Η τελειομανία προέρχεται πάντα από το μυαλό σας. Γίνεται ένας στόχος για σας. Εργάζεστε για αυτόν τον σκοπό και όταν εργάζεστε με αυτόν τον τρόπο, το έργο σας αρχίζει και πεθαίνει, γίνεται κοινότυπο. Όμως όταν είστε ολοκληρωτικά εδραιωμένος στην καρδιά σας, γίνεται μια βαθιά εμπειρία και το αποτέλεσμα που παράγεται είναι όμορφο και σας γεμίζει ευχαρίστηση. Στη συνέχεια, ότι κάνετε βρίσκεται σε συντονισμό με την Ύπαρξη. Οτιδήποτε και εάν κάνετε κάντε το ολοκληρωτικά, ολικά και θα γίνει ολοκληρωμένο, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την τελειότητα πλέον.
μαθαίνοντας από τα λάθη
 Η τελειομανία ποτέ δεν σας δίνει ευχαρίστηση, ικανοποιεί μόνο το εγώ σας. Ακόμα και εάν στο τέλος αισθανθείτε ικανοποίηση, θα είναι μόνο η ικανοποίηση του εγώ σας, ποτέ η ικανοποίηση της ύπαρξής σας. Ας είμαστε ξεκάθαροι, οι τελειομανείς είναι οι μεγαλύτεροι εγωιστές, χάνουν την διάσταση του να είναι ολοκληρωμένοι, της συνολικής ύπαρξης. Η ολοκλήρωση, η ολότητα, είναι πιθανή να βιωθεί όταν εισέρχεστε σε κάτι πολύ βαθιά και με την τελειομανία αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, γιατί είστε συνεχώς στο μυαλό σας και το μυαλό διαρκώς αλλάζει τον ορισμό του για το τι είναι τέλειο.
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ

 Να έχετε το θάρρος να κάνετε λάθη. Οι σοβαροί άνθρωποι πάντα φοβούνται να κάνουν λάθη. Παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά, σκέφτονται πολύ τους εαυτούς τους. Θεωρούν πως είναι πολύ σοβαρό να κάνουν λάθη και κάποιος άλλος να τους το επισημαίνει. Ουσιαστικά σας λέω, αυτοί οι άνθρωποι που φοβούνται να κάνουν μικρά σφάλματα καταλήγουν να κάνουν μεγάλες γκάφες. Όταν κάνετε ένα λάθος, οι άλλοι το επισημαίνουν και δεν είστε ικανοί να το αντέξετε. Το εγώ σας πληγώνεται και είστε πολύ ευαίσθητοι ως προς αυτό. Έτσι λοιπόν προκειμένου να αποφύγετε να πληγώσετε τον εγωισμό σας, προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο για να μην κάνετε λάθη. Σχεδιάζετε, ασυνείδητα και συνεχώς τη διαφύλαξη του εγώ σας, αλλά οι λόγοι που λέτε ότι το κάνετε είναι πάντα διαφορετικοί. Δεν είναι ότι ψεύδεστε, είναι γιατί δεν είστε συνειδητοί, δεν έχετε επίγνωση του υπόγειου, λεπτού, αδιόρατου τρόπου με τον οποίο δουλεύει το εγώ σας.
 Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να κάνετε σφάλματα. Στην πραγματικότητα κάνοντας μερικά σφάλματα, ξεκαθαρίζετε και συνειδητοποιείτε πως να αποφεύγετε να κάνετε λάθη, γιατί διαθέτετε την εμπειρία πλέον, το βίωμα. Όσο περισσότερο μαθαίνετε από τα λάθη σας, τόσο περισσότερο μαθαίνετε το πως να μην τα κάνετε. Να κάνετε πράγματα με τον καλύτερο τρόπο που σας επιτρέπει η νοημοσύνη σας και ο ενθουσιασμός σας, αλλά χωρίς να ανησυχείτε για το αν μπορεί να γίνει λάθος. Τη στιγμή που ανησυχείτε για το ότι μπορεί να γίνει ένα λάθος, εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά ανησυχείτε για το αν θα πληγωθεί ο εγωισμός σας.

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

 Όταν δεν ανησυχείτε για το εάν θα πληγώσετε τον εγωισμό σας, θα έχετε το θάρρος να τολμήσετε το οποιοδήποτε άλμα. Όλες οι λεγόμενες, ανησυχίες, είναι ουσιαστικά για το εγώ σας και το να μην πληγωθεί. Όταν είστε ελεύθεροι από το εγώ, πράττετε με ελευθερία και περισσότερη δύναμη, έχετε περισσότερη θέληση για εξερεύνηση και πειραματισμό. Όταν είστε γεμάτοι από ενθουσιασμό για την Ύπαρξη, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε. Όταν είστε γεμάτοι από εγωισμό δεν μπορεί να είστε δημιουργικοί. Ακόμα και εάν δημιουργήσετε, η δημιουργία αυτή δεν θα έχει ψυχή. Θα είναι σαν τα πλαστικά τριαντάφυλλα που δείχνουν τέλεια, αλλά στερούνται άρωμα και ζωντάνια. Όταν ένας καλλιτέχνης δημιουργεί από αγάπη, δίνει μια συγκεκριμένη ειδική ποιότητα στη δημιουργία του. Αν δημιουργήσει μέσα από το εγώ, η δημιουργία είναι άψυχη.
 Όταν είστε ικανοί να συσχετιστείτε με όλη την Ύπαρξη, μπορείτε να δείτε όλα τα πράγματα στη ζωή, ως μια εκδήλωση της Ύπαρξης. Όταν είστε σε αυτή την κατάσταση μπορείτε να πάρετε ότι ζητάτε, γιατί κινείστε σε αρμονία, σε συγχρονισμό με την Ύπαρξη, τότε η ζωή γίνεται ένα θαύμα. Αυτό είναι που ονομάζουμε η συγχρονικότητα της ύπαρξης. Όταν αντηχείτε με την Ύπαρξη, δεν θα ψάχνετε να βρείτε πράγματα με απληστία. Η Ύπαρξη απλά θα συνεχίσει να σας δίνει αυτό που χρειάζεστε για εκείνη τη στιγμή, ακόμα και πριν εσείς το ζητήσετε. Αυτό είναι που εννοώ όταν λέω "Οτιδήποτε και εάν αναζητάς θα το βρεις". Όσο περισσότερο χάνετε τον εαυτό σας στην Ύπαρξη, τόσο λιγότερο εγωπαθείς γίνεστε και όσο λιγότερο εγωιστές είστε, τόσο περισσότερο θα χάνετε τον εαυτό σας μέσα στην ύπαρξη.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ

 Οι περισσότεροι από σας ασυνείδητα πιστεύουν, ότι η ζωή είναι γεμάτη από γεγονότα τα οποία υπόκεινται στον έλεγχο της λογικής σας. Αλλά η ζωή συνεχώς, σας θυμίζει την αλήθεια ότι είναι πέρα από την λογική σας. Σας υπενθυμίζεται αυτό, ειδικά όταν κάποιος κοντινός σας φίλος ή κάποιο μέλος της οικογένειά σας πεθάνει ή κάτι αναπάντεχο συμβεί. Αν χάσετε την εργασία σας, θα δείτε ξαφνικά ότι η ζωή δεν είναι κάτω από τον έλεγχό σας. Μετά από τέτοια γεγονότα ξυπνάτε απροσδόκητα στην πραγματικότητα και βλέπετε ότι η ζωή δεν λειτουργεί με τη δική σας λογική, τότε αρχίζετε να αναζητάτε την αλήθεια. Ειδικά εάν ζείτε σε μια πόλη, η ρουτίνα σας είναι σχεδόν σταθερή. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, ξέρετε ακριβώς πως η μέρα σας θα ξεδιπλωθεί. Ξέρετε που θα πάτε, τι θα κάνετε ή όχι και πότε και τι θα φάτε.
 Πρακτικά, ουσιαστικά, το εγώ, σας δίνει μια ιδέα και η λογική, σας δίνει την αίσθηση ότι ελέγχει τη ζωή σας. Γιαυτό όποτε κάποιο γεγονός συμβεί, το οποίο βρίσκεται πέρα από τη λογική σας και έξω από τον έλεγχό σας, νοιώθετε εντελώς ταραγμένοι. Δεν είστε ικανοί να το διαχειριστείτε, δεν ξέρετε τι να κάνετε και είτε πέφτετε στην κατάθλιψη, είτε απλώς υποφέρετε.
 Υπάρχει μια πολύ σημαντική αλήθεια, ένα απόλυτο μυστικό που θα πρέπει να καταλάβετε. Ποτέ μην πιστέψετε ότι τα πράγματα πάνε ομαλά εξαιτίας σας. Τα πράγματα πάνε καλά ακριβώς επειδή δεν υπόκεινται στον δικό σας έλεγχο. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μυστικό. Όσο νομίζετε ότι τα πράγματα πάνε καλά εξαιτίας σας, τόσο θα υποφέρετε συνεχώς από το εγώ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΩ

 Σύμφωνα με τις Ουπανισάδες, το άτομο που νομίζει ότι η ζωή έχει έναν σκοπό και τρέχει πίσω από αυτό τον σκοπό, είναι ένα εγωιστικό άτομο. Όταν συνειδητοποιήσετε την ομορφιά μιας ζωής χωρίς σκοπό, τότε θα έχετε αποτινάξει το εγώ σας. Ο δάσκαλός σας είναι αυτός που σας κάνει να καταλάβετε τη ζωή χωρίς σκοπό. Οτιδήποτε νομίζετε ότι είναι σημαντικό, δεν είναι ουσιαστικά αληθινό και αξιόλογο πράγμα. Ο εγωκεντρικός άνθρωπος ψάχνει για τον σκοπό και χάνει την πραγματικότητα. Ο θάνατος ξεκάθαρα σας δείχνει, ότι οτιδήποτε ζείτε με το μυαλό σας δεν έχει αληθινή ύπαρξη. Όταν κατανοήσετε ότι η ζωή δεν έχει κανέναν σκοπό, μια νέα  συνείδηση θα αρχίσει να ανθίζει μέσα σας. Τη στιγμή που θα βιώσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα να κατορθώσετε, τίποτα να πετύχετε, ότι τα διαμάντια που προστατεύετε δεν είναι διαμάντια αλλά πέτρες και ότι όλα τα μεγάλα και σπουδαία πράγματά σας στη ζωή είναι απλά παιχνίδια, τότε θα κατανοήσετε ότι η ζωή είναι χωρίς σκοπό.
 Ο αληθινός σκοπός της ζωής δεν μπορεί να κατανοηθεί με το εγώ. Όταν το εγώ καταρριφθεί, τότε θα κατανοήσετε τον Θεϊκό σκοπό της ζωής, the leelas, το Θεϊκό έργο και θα απολαμβάνετε το δράμα. Αν συνεχίζετε να νομίζετε ότι η ζωή έχει κάποιο σκοπό και περιμένετε να κατακτήσετε κάτι, θα χάσετε την ίδια τη ζωή. Η ζωή η ίδια είναι το μονοπάτι και ο σκοπός.
 Όταν έχετε κάποιον στόχο θα τρέξετε, τα πόδια σας δεν θα αγγίζουν το έδαφος και θα χάσετε την ομορφιά της Ύπαρξης ή της φύσης. Όταν εγκαταλείψετε τον σκοπό, η προσοχή, η έμφαση, θα δοθεί στο μονοπάτι.
 Όταν κατανοήσετε ότι η ζωή δεν έχει σκοπό, θα καταλάβετε το νόημα του να ζείτε, μέχρι τότε, θα είστε 'ζωντανοί-νεκροί'. Τα άτομα σε κώμα που κείτονται στα νοσοκομειακά κρεβάτια και τα άτομα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την Αλήθεια και οι δυο περιπτώσεις ζουν χωρίς την κατάλληλη συνείδηση. Ο πνευματικός δάσκαλος είναι αυτός που σας κάνει να συνειδητοποιήσετε αυτή την αλήθεια. Η έννοια του να ζει κανείς, το νόημα του ζην, είναι το νόημα της ζωής ή της Ύπαρξης. Πετάξτε τον στόχο και ευχαριστηθείτε τη ζωή. Διαλογιστείτε επάνω σε αυτή την διδασκαλία ξανά και ξανά. Η Αλήθεια θα ανατείλει μέσα σας και η κατάσταση nithya ananda (Αιώνια Ευτυχία) θα ανθίσει: αυτή η κατάσταση, είναι το ίδιο το νόημα της ζωής.
Απόσπασμα από το βιβλίο Living Enlightenment 7th edition

Επόμενο: Απλό έναντι Εξαιρετικού, Συνηθισμένο έναντι Ασυνήθιστου