ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ - ΖΗΛΙΑ - Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ

 Η φύση έχει έναν μοναδικό τρόπο ανάπτυξης για τον κάθε έναν από μας. Πάρτε για παράδειγμα το κινέζικο μπαμπού. Όταν βλαστίσει, δεν εμφανίζει αρκετή ανάπτυξη στα πρώτα τέσσερα χρόνια, στη συνέχεια στο πέμπτο του έτος ψηλώνει ενενήντα πόδια μέσα σε έξη βδομάδες! Δεν ήταν ότι το δέντρο δεν αναπτυσσόταν κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια του. Αν και η ανάπτυξή του δεν ήταν ορατή, αυτό μεγάλωνε και ανέπτυσσε δυνατές ρίζες έτσι ώστε στη συνέχεια το φυτό να ήταν ικανό να αναπτυχθεί γρήγορα και με ασφάλεια και να γίνει τελικά ένα τεράστιο δέντρο.
ζήλια
 Όπως με την ανάπτυξη του μπαμπού, δεν υπάρχει μέτρο για να μετρήσετε τον εαυτό σας με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον ίδιον σας τον εαυτό. Αν ξοδέψετε όλη σας την ενέργεια με το να εξετάζετε και να ανταγωνίζεστε τον εαυτό σας, τότε θα σημειώσετε άλματα προόδου καθώς και όρια.
 Πρώτα από όλα θα πρέπει να κατανοήσετε πως ο θεός είναι ένας καλλιτέχνης και όχι ένας μηχανικός. Εάν ήταν μηχανικός, θα είχε δημιουργήσει έναν τέλειο άντρα και μια τέλεια γυναίκα και στη συνέχεια εκατομμύρια αντιγραφές από το ίδιο καλούπι. Όχι. Ο θεός έπλασε τον κάθε έναν από μας, μοναδικό με κάθε τρόπο. Δεν έχει σημασία εάν είστε ένα τριαντάφυλλο ή ένας κρίνος ή ένα άγριο λουλούδι. Το σημαντικό είναι, ότι το άγριο λουλούδι θα πρέπει να κατανοήσει το απώτερο δυναμικό του, ως άγριο λουλούδι, όπως το και τριαντάφυλλο θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις εγγενείς δυνατότητές του. Το άρωμά σας, αυτό που έχετε συνειδητοποιήσει ως το μοναδικό δυναμικό σας, είναι αυτό που ακτινοβολεί και χωρίς καμία προσπάθεια αγγίζει τους πάντες γύρω σας.
Είτε σε σχέση με την ομορφιά ή τη νοημοσύνη είστε μοναδικοί. Όταν ξεκινάτε και συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, δεν σέβεστε τη μοναδικότητά σας. Μπορείτε να πιείτε έστω ένα ποτήρι νερό μέσω ενός τοπ μόντελ ή του αγαπημένου σας σταρ του σινεμά; Όχι, μπορείτε να ξεδιψάσετε μόνο με το δικό σας σώμα, συνεπώς καλοδεχτείτε το και αποδεχτείτε το.

Η ΖΗΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΡΕΗ ΥΠΑΡΞΗ

 Ουσιαστικά η ζήλια δεν έχει στέρεο έδαφος και με αυτό τον τρόπο είναι σα σκοτάδι. Το σκοτάδι δεν έχει μια ανεξάρτητη και θετική ύπαρξη, δεν είναι η παρουσία κάποιου. Το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός. Με τον ίδιο τρόπο, η ζήλια δεν είναι ανεξάρτητη, στέρεη ύπαρξη από μόνη της. Είναι η απουσία της γνώσης ή της συνειδητοποίησης.
Μια μικρή ιστορία:
Ένας άντρας έχοντας δυσκολία στο να βρει μια γυναίκα η οποία να αρέσει και στη μητέρα του, ζήτησε από τον φίλο του  να τον συμβουλέψει και ο φίλος του είπε "Ίσως εάν πάρεις ένα κορίτσι που να μοιάζει σα τη μητέρα σου να την αποδεχτεί". Ο άνθρωπος αυτός κράτησε την συμβουλή του φίλου του και άρχισε να αναζητάει ένα τέτοιο κορίτσι, αυτό του πήρε πολύ χρόνο αλλά τελικά το βρήκε. Πήγε στη συνέχεια στο φίλο του και του είπε "Όπως μου είπες, έψαξα και βρήκα ένα κορίτσι που είναι ίδιο σα τη μητέρα μου. Μιλάει, περπατάει και συμπεριφέρεται όπως αυτή". Αλλά αυτός ο άνθρωπος ακόμα έδειχνε λυπημένος και ο φίλος του τον ρώτησε "Ωραία που βρήκες ένα τέτοιο κορίτσι, αλλά γιατί είσαι και πάλι στεναχωρημένος"; Και ο φίλος του του απάντησε "Γιατί τη μισεί ο πατέρας μου"!
 Δεν υπάρχει τέλος στη σύγκριση γιατί υπάρχει στο μυαλό και όχι στην πραγματικότητα, έτσι και η ζήλια που προκύπτει από τη σύγκριση δεν έχει βάση.
 Κάποιοι με ρωτούν, "Τότε, μήπως είναι καλύτερα να μην βλέπουμε τους άλλους και τα κατορθώματά τους και τότε δε θα έχουμε το πρόβλημα της σύγκρισης, δεν είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη ζήλια;"
 Τους λέω, δεν μπορείτε να αποδράσετε από το μυαλό σας, με το να αγνοείτε τις σκέψεις σας. Αν μπορείτε να δείτε αλλά να μην επηρεαστείτε από αυτό που βλέπετε, τότε θα έχετε βρει τον κατάλληλο δρόμο. Αν μπορείτε να αποδεχτείτε και να καλωσορίσετε αυτό που βλέπετε και αυτό που συμβαίνει, τότε είστε εστιασμένοι στο κέντρο του εαυτού σας και τίποτα δεν θα μπορέσει να σας ταρακουνήσει.

ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΖΗΛΙΑΣ

Μια μικρή ιστορία: 
Κάποιος ρωτήθηκε, "Πιστεύεις στην τύχη;" και αυτός απάντησε "Ασφαλώς, πως αλλιώς θα μπορούσες να εξηγήσεις την επιτυχία των ανθρώπων που δεν συμπαθείς!"
 Με το να καταδικάζετε, να αρνείστε το αντικείμενο της ζήλιας σας, δε θα απελευθερωθείτε από τη ζήλια αυτή καθ αυτή, γιατί τη στιγμή που ξεκινάτε να υποβαθμίζετε κάποιο άλλο πρόσωπο, σημαίνει ότι υπάρχει μια πληγή μέσα σας που προσπαθείτε να σκεπάσετε, συνειδητά ή ασυνείδητα.
 Η υποβάθμιση κάποιου λόγω ζήλιας, μπορεί να σας απελευθερώσει από αυτόν τον συγκεκριμένο, όμως στη συνέχεια θα υπάρξει κι άλλος ή κάτι άλλο που θα ζηλέψετε, είναι όπως τα ξινά σταφύλια και η μετακίνηση σε άλλον αμπελώνα. Έτσι λοιπόν το να κουκουλώσετε το φαινόμενο της ζήλιας δεν είναι λύση. Θα πρέπει να εργαστείτε πάνω στο αντικείμενο που λέγετε, Εσείς.
 Ο σοφός Πατάτζαλι λέει "Όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος, αισθάνεται χαρούμενος και φιλικός". Το μυστικό είναι πως αυτή η ευτυχία είναι μια ποιότητα που ανήκει σε όλους. Είναι εκεί για να μοιραστεί με τον οποιοδήποτε, όπως το άρωμα του λουλουδιού που απλώνεται χωρίς διακρίσεις και είναι διαθέσιμο στον οποιοδήποτε, όπως ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα που είναι εκεί για τον καθένα να το απολαύσει ή μια ωραία μουσική σύνθεση διαθέσιμη στον καθένα. Μπορείτε να επιλέξετε να συντονιστείτε με την ευτυχία και τη χαρά και αυτό είναι όλο, δεν χρειάζεστε κάτι άλλο για την εμπειρία.

ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Μια μικρή ιστορία:
Ένας άντρας αισθανόταν πολύ φορτωμένος από τις κακουχίες του. Κάθε μέρα προσευχόταν στο θεό, "Όλοι είναι χαρούμενοι γιατί εγώ θα πρέπει να υποφέρω;" Μια μέρα ήταν αληθινά πολύ στεναχωρημένος και προσευχήθηκε "Δεν μπορώ πια να αντέξω τον πόνο μου. Σε παρακαλώ απομάκρυνέ τον ακόμα και εάν χρειαστεί να γίνει ανταλλαγή με κάποιου άλλου τον πόνο, είμαι έτοιμος να το κάνω αυτό." Εκείνο το βράδυ στον ύπνο του είδε ένα όνειρο ότι ο θεός είχε πει σε όλους στο χωριό, να του πάνε όλες τις δοκιμασίες τους. Πράγματι οι χωρικοί σε μεγάλες τσάντες μετέφεραν όλους τους πόνους τους στο θεό. Ο θεός είπε σε αυτόν "Τώρα μπορείς να αφήσεις τις τσάντες σου κοντά σε μένα". Όλοι ήταν χαρούμενοι που ξεφορτώθηκαν τις στενοχώριες τους και παράτησαν τις τσάντες τους στο θεό. Στη συνέχεια, όπως είχαν ζητήσει στις προσευχές τους, ο θεός είπε, "Εντάξει, τώρα μπορείτε να πάρετε ο κάθε ένας οποιαδήποτε τσάντα" και ξαφνικά συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου ανθρώπου, όλοι έτρεξαν για να πάρουν πάλι ο κάθε ένας την τσάντα του! Όχι μόνο αυτός αλλά και όλοι οι άλλοι έπραξαν το ίδιο πράγμα. Για πρώτη φορά ο κάθε ένας είχαν δει των άλλων τις στεναχώριες και ήταν χαρούμενοι που η τσάντα τους δεν ήταν τόσο βαριά και γεμάτη όσο αυτές των άλλων. Επίσης κάθε άτομο είχε συνηθίσει τα βάσανά του και κανένας δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να πάρει κάποιου άλλου τις δοκιμασίες αντί των γνωστών δικών του. Ο άντρας ξαφνικά ξύπνησε, σηκώθηκε πάνω και προσευχήθηκε στο θεό "Σε ευχαριστώ θεέ μου που μου άνοιξες τα μάτια, τώρα ξέρω ότι, ό,τι έχω είναι καλό για μένα και ότι δώσατε τις δικές μου συνθήκες σε μένα.

ΖΗΛΙΑ - Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

 Εξαιτίας της ζήλιας υποφέρετε εντός του εαυτού σας. Αισθανόσαστε ότι κάτι σας λείπει από τη ζωή σας και για να αποκτήσετε αυτό το στοιχείο που σας λείπει, προσπαθείτε να γίνετε κάτι που δεν είναι στη φύση σας. Αυτό είναι το ξεκίνημα της υποκρισίας. Προσπαθείτε να μιμηθείτε τους άλλους και να γίνετε ό,τι δεν είστε από τη φύση σας. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερο προσποιείστε, τόσο μακρύτερα πηγαίνετε από την αληθινή σας φύση. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη δυσαρέσκεια, απογοήτευση και ζήλια και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερη υποκρισία. Ο μόνος τρόπος για να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να συνειδητοποιήσετε τη δική σας μοναδικότητα και να την εκφράσετε. Να είστε αυθεντικοί σε οτιδήποτε κάνετε. Αυτή η νέα εμπειρία ελευθερίας θα σας βοηθήσει απίστευτα να βρείτε την μοναδική και αυθεντική σας διάσταση δημιουργικότητας. Αγαπήστε τον εαυτό σας, έτσι ακριβώς όπως είστε, ως μια μοναδική δημιουργία του Θεϊκού και παρατηρείστε τον αυτοδημιούργητο μύθο της ζήλιας να καταστρέφεται.

Η ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΤΙΜΟΥΣ - ΤΟ ΡΑΒΔΙ ΤΗΣ ΖΗΛΙΑΣ

 Υπάρχει ένας θαυμάσιος στοίχος από τις αρχαίες γραφές που λέει για την δύναμη της 'Μάγια', την ενέργεια που τρέχει το σύμπαν, ότι χρησιμοποιεί τη ζήλια ως εργαλείο, για να σας κάνει, ό,τι θέλει να σας κάνει. Στην Ινδία υπάρχουν άτομα τα οποία κάνουν σόου, θέαμα με πιθήκους στους δρόμους. Έχουν ένα μικρό ραβδί και μόλις σηκώνουν το ραβδί οι πίθηκοι κάνουν ότι τους λένε. Αν κάνουν κάποια χειρονομία, οι πίθηκοι δεν ακούν, αν πιάσουν το ραβδί και πουν τώρα θέλω να περπατήσετε ευθεία, αυτοί πάνε ευθεία, αν πουν τώρα πηδήξτε τρεις φορές αυτοί θα πηδήξουν τρεις φορές, αν το πουν αυτό χωρίς το ραβδί, αυτοί δεν κάνουν τίποτε. Χρησιμοποιούν το ραβδί όπως οι θηριοδαμαστές στο τσίρκο. Με τον ίδιο τρόπο η δύναμη της Μάγια χρησιμοποιεί τη πίεση και τη ζήλια που αισθανόμαστε για τους ομότιμους για να μας κάνει ότι αυτή θέλει. Κατανοήστε ότι η πίεση των ομοτίμων είναι απλά ένα παιχνίδι του εγώ, που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου χρήσιμο για εσάς, για να αναπτυχθείτε. Υπάρχει αρκετό φαγητό, στέγαση, ιατρική φροντίδα και ρουχισμός στο κόσμο για να ικανοποιήσουν όλες τις βασικές σας ανάγκες. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη ανταγωνισμού.
Απόσπασμα από το βιβλίο Living Enlightenment 7th edition

Διαβάστε στο επόμενο 'Πως να ξεπεράσετε τη ζήλια'