ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗ ΖΗΛΙΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗ ΖΗΛΙΑ

 Η ζήλια σχετίζεται στενά με πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η απληστία, η κτητικότητα και η κατάθλιψη. Όλα αυτά τα συναισθήματα διαλύονται όταν σπάζουμε τον κύκλο της ζήλιας.
1) Παρακολούθηση
 Η ζήλια δεν μπορεί να ξεπεραστεί ούτε με την απόδραση από αυτή, ούτε με το να μισήσει κανείς το αντικείμενο της ζήλιας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να είστε απόλυτα συνειδητοί όταν το συναίσθημα αυτό ξεπροβάλει μόλις το κάνετε αυτό θα ξαφνιαστείτε, αλλά θα δείτε ότι απλά εξαφανίζεται. Ο Βούδας, ο φωτισμένος αυτός δάσκαλος λέει, " Καταστρέψετε τις ρίζες της ζήλιας και χαρείτε μια διαρκή ειρήνη".
 Απλά να είστε συνειδητοί και τότε η ζήλια θα καταστραφεί, όπως και ο ανταγωνισμός, ο φθόνος και η σύγκριση τα οποία σας έχουν ληστέψει την ίδια σας τη φύση που είναι ευδαιμονική.
πως να ξεπεράσετε τη ζήλια
 Χρησιμοποιείστε το φως της αντίληψής σας για να αποκαλύψετε τη σκοτεινή φύση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων, διαφορετικά, απλώς έχετε πιαστεί σαν το ποντίκι, που ακόμα και εάν κερδίσετε, θα εξακολουθείτε να είστε ένα ποντίκι. Η έξοδος από τη ζήλια δεν γίνεται με το να την καταπιέζετε ή να αρνείστε την ύπαρξής της. Η έκφραση και η ενθάρρυνση επίσης δεν είναι τρόπος, γιατί τότε σημαίνει ότι δεν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ζήλια με επίγνωση, απλά προσέξετε πως αυτή προκύπτει σε σας, πως αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε μίσος, πως δημιουργεί ανησυχία και απογοήτευση μέσα σας και σας κάνει να χάνετε τη γαλήνη και την ηρεμία σας.
 Να έχετε επίγνωση της ζήλιας αντί να υποβαθμίζετε το αντικείμενο της ζήλιας σας. Απλά παρακολουθήστε σαν να κοιτάτε από απόσταση, σαν να είστε παρατηρητές. Κοιτάξτε το φαινόμενο με μια επιστημονική στάση. Τι εννοώ επιστημονική συμπεριφορά; Όταν ένας επιστήμονας πειραματίζεται, απλά το κάνει χωρίς να κρίνει, χωρίς να έχει προκαθορισμένο το συμπέρασμα. Εάν έχει ήδη ένα συμπέρασμα στο μυαλό του, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επιστήμονας, επειδή το συμπέρασμά του μπορεί να επηρεάσει το πείραμα. Τώρα είστε ο επιστήμονας στο εργαστήριο της επιστήμης του εσωτερικού κόσμου. Γίνετε ο επιστήμονας του εσωτερικού σας κόσμου και αφήστε το μυαλό σας να είναι το εργαστήριό σας. Απλά να είστε ενήμεροι και να βλέπετε το φαινόμενο ως μάρτυρες χωρίς καμία προκατάληψη. Μην καταδικάζετε το συναίσθημα λέγοντας ότι είναι κακό επειδή έτσι σας έχουν διδάξει. Δεν έχει γίνει ακόμα δική σας εμπειρία. Μόλις γίνει δική σας εμπειρία, ότι η ζήλια είναι ένα αρνητικό συναίσθημα, τότε αμέσως θα το απορρίψετε. Δεν έχει γίνει δική σας εμπειρία, είναι κάτι που έχετε πάρει από άλλους. Αν δεν γίνει βιωματική κατανόηση ότι η ζήλια ή η σύγκριση είναι αρνητικά πράγματα, τότε αυτό το συμπέρασμα δεν θα γίνει κομμάτι σας. Μην καταδικάζετε το αντικείμενο της ζήλιας, δεν ευθύνεται για την γέννηση του συναισθήματος που νοιώθετε, αυτό έχει δημιουργηθεί και συμβαίνει μέσα σας. Μόλις δείτε τη ζήλια σας με επίγνωση, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχει καμία βάση ύπαρξης κι όταν αυτό συμβεί, η ζήλια αυτομάτως θα καταργηθεί από μόνη της, δε θα χρειαστείτε να κάνετε εσείς κάτι.
Μια μικρή ιστορία:
Μια κυρία κάποια φορά προσέλαβε ένα επαγγελματία ζωγράφο να της φτιάξει το πορτρέτο της. Ο καλλιτέχνης μόλις ετοίμασε προσεχτικά ένα μεγάλο πίνακα με την προσωπογραφία της γυναίκας, το παρουσίασε και την ρώτησε εάν της άρεσε. Η γυναίκα απάντησε "Ναι μου αρέσει, αλλά είναι δυνατό να προσθέσουμε ορισμένα πράγματα; Θα ήθελα να προσθέσετε ένα φανταχτερό διαμαντένιο κολιέ, ένα χρυσό ρολόι και βραχιόλι, επίσης σμαραγδένια σκουλαρίκια και πανέμορφα δαχτυλίδια με πέρλες στα χέρια". Ο καλλιτέχνης ξαφνιάστηκε και απάντησε, "Μα κυρία, το πορτρέτο δείχνει τόσο όμορφο και απλό, ακριβώς όπως είναι, γιατί θέλετε να προσθέσετε όλα αυτά τα φανταχτερά στολίδια;" και η γυναίκα απάντησε, "Θέλω οι πλούσιοι γείτονές μου, να δουν το πορτρέτο και να τρελαθούν από όλα αυτά τα χρυσαφικά που θα νομίζουν ότι έχω".
 Η φωτιά της ζήλιας μπορεί να σας αφομοιώσει εντελώς εάν δεν την ελέγξετε με τον πυροσβεστήρα της επίγνωσής σας.
2) Απέραντη Αγάπη
 Η ζήλια δεν σας επιτρέπει να έχετε την εμπειρία του αληθινού σας εαυτού, της αληθινής σας φύσης που είναι η αγάπη και η ευτυχία. Υψώνει λάθος κατανοήσεις για εσάς, τους εαυτούς σας και τη ζωή. Παρανοείτε, ότι η αγάπη είναι κάτι που βρίσκεται έξω από εσάς η οποία θα πρέπει να κατακτηθεί, να αποκτηθεί και όχι μόνο αυτό, νομίζετε πως είναι μια ποσότητα που πρέπει να μοιράζεται. Γιαυτό το λόγο είστε φοβισμένοι σκεπτόμενοι ότι εάν την μοιράσετε, το μερίδιό σας θα μειωθεί.
 Η αγάπη είναι μια ποιότητα μέσα σας. Δεν είναι μια περιορισμένη ποσότητα. Είναι ένα ατελείωτο συμβάν που ξεχειλίζει από μέσα σας, λόγω του ότι είναι η αληθινή σας φύση, δεν μπορεί να μπλοκαριστεί από τίποτα και από κανέναν εκτός από σας. Μόλις η αγάπη αρχίζει και ρέει, η ζήλια, η κτητικότητα και όλα αυτά, απλά θα πάψουν να υπάρχουν. Εάν αποδεχτείτε τον εαυτό σας, έτσι όπως είστε, θα μπορέσετε να αποδεχτείτε και τους άλλους έτσι όπως είναι.
3) Ωκεανός από Ενέργεια
 Αυτή η τεχνική σας φέρνει σε επαφή με την απίστευτη ενέργεια που έχετε μέσα σας. Υπάρχει ένα τεράστιο ρεζερβουάρ ενέργειας μέσα σας που πολλοί από σας δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει. Εάν ξέρετε πως μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την απέραντη πηγή ενέργειας, θα μπορείτε απλά να πάτε πολύ πιο πέρα από ότι μέχρι τώρα γνωρίζετε ότι είναι τα όριά σας. Το κλειδί σε αυτόν τον διαλογισμό είναι να επικεντρωθείτε καθ όλη τη διάρκειά του στο κέντρο του λαιμού, σε αυτό το τσάκρα που ονομάζουμε Βισούντι. Όταν το κάνετε αυτό, η κοσμική ενέργεια εισέρχεται μέσω του Βισούντι και μετατρέπεται σε τεράστια πηγή ενέργειας για σας. Καθίστε με τα μάτια κλειστά και εστιαστείτε σε αυτό το τσάκρα. Σταθείτε πίσω από μια καρέκλα ή σε κάτι που θα σας στηρίξει και αρχίστε να περπατάτε αργά, πολύ αργά στο ίδιο σημείο που στεκόσαστε. Τώρα αρχίστε να αυξάνετε το ρυθμό βαδίσματος προοδευτικά, αλλά να κινήστε όλο και πιο γρήγορα βρισκόμενοι στο ίδιο σημείο. Σπρώξτε τα όριά σας μέχρι εκεί που μπορείτε χωρίς δυσφορία. Μην υπερβάλλετε με τον εαυτό σας και πάντα να είστε εστιασμένοι στο Βισούντι. Θα μπορείτε μετά από λίγο να καταλάβετε την ενέργεια που προέρχεται από αυτό. Σημαντικό είναι να μην επιβραδύνετε σε κανένα σημείο της άσκησης και πάντα να έχετε την προσοχή σας εστιασμένη στην περιοχή του λαιμού. Σταματήστε μετά από είκοσι λεπτά και στη συνέχεια για τα επόμενα δέκα λεπτά απλά καθίστε ήσυχα κάτω, όπου κι εάν βρίσκεστε, έχοντας τα μάτια κλειστά και την προσοχή σας στο Βισούντι, με αυτόν τον τρόπο θα απορροφήσετε όλη την ενέργεια που παράχθηκε κατά την διάρκεια της κίνησης.

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ

 Όλες οι συγκρίσεις που γίνονται με άλλα άτομα ξεκινούν από το τι νομίζουμε, τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Η ζήλια εξαφανίζεται όταν κατανοήσουμε ότι είμαστε μοναδικοί. Τότε μπορεί να δημιουργηθεί άλλο πρόβλημα. Μπορεί να πιστέψουμε ότι είμαστε τόσο ιδιαίτεροι και να αρχίσουμε να παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά.

Τι είναι η σοβαρότητα;

 Η σοβαρότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αναίτια, η αδικαιολόγητη σημασία που δίνουμε σε κάτι με κόστος όλων των άλλων. Προκύπτει από την ανικανότητα να δείτε ότι όλη η ζωή είναι απλά ένα δράμα που ξετυλίγεται σε κάθε λεπτό. Η σοβαρότητα είναι το αποτέλεσμα της υπερ-προσδοκίας από τη ζωή.
Μια μικρή ιστορία:
Δυο αγόρια έχτιζαν κάστρα στην άμμο μιας παραλίας και ξαφνικά είχαν μια διαφωνία. Κάποιο σηκώθηκε θυμωμένο και κλώτσησε το κάστρο από άμμο. Το άλλο αγόρι πήγε στον βασιλιά και παραπονέθηκε γιαυτό το σοβαρό του πρόβλημα. Ο βασιλιάς άρχισε να γελά που είδε το αγόρι τόσο αναστατωμένο για ένα τόσο ασήμαντο γεγονός. Αλλά ο συμβουλάτορας του βασιλιά που ήταν ένας Ζεν μοναχός, άρχισε να γελάει με τον βασιλιά και τον ρώτησε, "Όταν πολεμάς σε μάχες πάνω από πέτρινα κάστρα και χάνεις τον ύπνο σου, γιατί γελάς με αυτό το αγόρι που πολεμά και μάχεται πάνω από κάστρα άμμου;".
 Όλη η σοβαρότητά μας σχετίζεται με κάστρα άμμου. Για το παιδί, σε αυτή την τόσο νεαρή ηλικία, τα κάστρα από άμμο φαντάζουν τόσο πολύτιμα, ενώ στην ηλικία του βασιλιά, τα πέτρινα κάστρα είναι αυτά που φαίνονται πολύτιμα, αυτό είναι όλο. Είτε είναι κάστρο από άμμο, είτε από πέτρα η σοβαρότητα πίσω από αυτά είναι το ίδιο. Το αντικείμενο μπορεί να αλλάζει, αλλά η σοβαρότητα είναι ίδια. Έτσι λοιπόν δεν χρειάζεται να γελάμε με το παιδί που μάχεται πάνω από κάστρα άμμου".
 Η σοβαρότητα σας κλείνει, σας περιορίζει να βιώσετε την εξωστρέφεια και την ελευθερία της ζωής, σας κάνει να είστε θαμποί και νεκροί, περιορίζει τις σκέψεις σας και σας κάνει να κολλάτε σε γνώριμα μοτίβα, που ξέρετε και χρησιμοποιείτε όλη την ώρα.
Μια μικρή ιστορία:
Σε ένα μοναστήρι που διδασκόταν το Ζεν, υπήρξε ένας διαγωνισμός μεταξύ των μαθητών για το ποιος είχε διατηρήσει τον καλύτερο κήπο. Ένας μαθητής, που ήταν πολύ σοβαρός από τη φύση του, είχε πάρει το διαγωνισμό πολύ στα σοβαρά. Πάντα κρατούσε τον κήπο του τακτοποιημένο και καθαρό, το γρασίδι ήταν πάντα στο ίδιο ύψος, όλοι οι θάμνοι ήταν τακτοποιημένοι και στολισμένοι, ήταν σίγουρος ότι θα πάρει το πρώτο βραβείο. Την ημέρα που θα έληγε ο διαγωνισμός, ο δάσκαλος πήγε και είδε τους κήπους όλων των μαθητών, στη συνέχεια επέστρεψε και τους βαθμολόγησε. "Αυτού του μαθητή ο κήπος παίρνει τη χαμηλότερη βαθμολογία" είπε ο δάσκαλος δείχνοντας τον κήπο του σοβαρού μαθητή και όλοι έμειναν εμβρόντητοι. Ο μαθητής δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον εαυτό του και ρώτησε τον δάσκαλο, "Κύριε, τι λάθος συμβαίνει στον κήπο μου; γιατί μου δώσατε τη χαμηλότερη βαθμολογία;" Ο δάσκαλος τον κοίταξε και είπε "Που είναι όλα τα νεκρά φύλλα; ένας κήπος διατηρημένος με τέτοιον τρόπο δεν είναι πια ζωντανός, δεν έχει ζωντάνια είναι νεκρός".
 Η σοβαρότητα σκοτώνει τον αυθορμητισμό και καταστρέφει την δημιουργικότητα. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως όταν εκτελείς μια εργασία με χαλαρό και ελαφρύ τρόπο, η σκέψη και η ικανότητα λήψης αποφάσεων αυτόματα ενισχύονται. Η ίδια εργασία όταν εκτελείται με σοβαρό τρόπο, αυτός ο τρόπος θαμπώνει το μυαλό. Όταν κάνετε κάτι πάρα πολύ σοβαρά, τότε ανησυχείτε πολύ σχετικά με το αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να διενεργεί από το βέλτιστο επίπεδο. Φυσικά και θα πρέπει να κάνετε σχέδια για το μέλλον και να σκέφτεστε πιο μπροστά από τις καταστάσεις, αλλά κάντε το με ειλικρίνεια και όχι σοβαρότητα. Η σοβαρότητα δεν είναι το ίδιο με την ειλικρίνεια. Ειλικρίνεια είναι να εστιάζει κανείς στο έργο του με ενθουσιασμό και νεανικότητα. Η ειλικρίνεια δίνει στην εργασία σας το καλύτερο από εσάς χωρίς να ανησυχείτε υπερβολικά για το αποτέλεσμα, ενώ όταν είστε σοβαρός δεν το διασκεδάζετε, δεν γελάτε, άλλωστε πως μπορεί να γελάτε εάν είστε σοβαρός.
 Να είστε ευαίσθητος. Το να είστε ευαίσθητοι σημαίνει ότι είστε δυνατοί έχοντας επίγνωση των πάντων. Καταλάβετε, το να είστε ευαίσθητοι δεν σημαίνει να είστε ανοιχτοί σε όλα. Το να μην είστε σε θέση να πείτε "όχι" δεν σημαίνει ευαισθησία. Στην ουσία αυτό είναι πραγματικά το εγώ! Το πρόσωπο που δεν είναι σε θέση να λέει "όχι" όταν χρειάζεται είναι εγωιστικό. Ευαισθησία είναι  να έχετε την καθαρότητα και τη σαφήνεια σχετικά με το πότε θα πρέπει να πείτε "Ναι" και πότε να πείτε "όχι" και να έχετε την ειλικρίνεια και το θάρρος να ακολουθήσετε αυτή σας την απόφαση.
Απόσπασμα από το βιβλίο Living Enlightenment 7th edition

Διαβάστε στο επόμενο: Περφεξιονισμός - Τελειομανία - Μαθαίνοντας από τα λάθη