Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

 Στο επόμενο βήμα, ερχόμαστε σε γιορτή με τον Κόσμο. Κατανοήστε πως όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα μεταξύ εσάς και του κόσμου είναι λόγω του ότι δεν συλλογίζεστε σε βάθος τα μυστήρια του. Προσπαθείτε να απομυθοποιήσετε με τη λογική σας, να καταλάβετε με βάση το διανοητικό σας, να αναλύσετε, διαχωρίσετε και να ελέγξετε τον κόσμο, αντί να τον γιορτάσετε, να τον αποδεχτείτε και να τον ευχαριστηθείτε. Είναι αδύνατο να ελέγξετε τον κόσμο, είναι τόσο άπειρος και τόσο ευφυής, προορίζεται για να τον απολαμβάνει κανείς και όχι για να τον αναλύει.
celebrations
 Ο Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα, φωτισμένος δάσκαλος από την Ινδία, του οποίου επικεφαλής ακόλουθος ήταν ο Σουάμι Βιβεκανάντα , λέει μια πολύ όμορφη ιστορία:
 Δύο άντρες μπήκαν σε μια φυτεία μάνγκο. Ο ένας από αυτούς κάθισε και μέτρησε τον αριθμό των δέντρων. Μελέτησε τα διαφορετικά μεγέθη τους, των αριθμό των κλωναριών, την πυκνότητα των φύλλων και τον αριθμό των καρπών σε όλα τα δέντρα. Προσπάθησε επίσης να καθορίσει και τις ποικιλίες των δέντρων, που θα μπορούσαν να πουληθούν, ποιο θα ήταν το κόστος κλπ, ο άλλος απλά κάθισε, έφαγε ορισμένα μάνγκο, ευχαριστήθηκε και μετά έφυγε.
 Όταν εισέρχεστε στον κόσμο, είναι σα να μπαίνετε σε ένα περιβόλι με μάνγκο. Αν συνεχώς χρησιμοποιείτε τη λογική, να αναλύετε, να κρίνετε και να προσπαθείτε να φέρνετε τα πράγματα κάτω από τον έλεγχό σας, θα χάσετε όλη την ουσία του θέματος.
 Έχω δει ανθρώπους που δεν μπορούν να ευχαριστηθούν ένα θέρετρο εάν δεν τους ανήκει. Ανθρώπους που δεν μπορούν να ευχαριστηθούν οτιδήποτε, παρά μόνο όταν γίνει δικό τους. Οι λογική τους, εστιάζεται στο να κατακτούν πράγματα και χαλαρώνουν μόνο όταν το κατορθώνουν. Η λογική σας δεν χρειάζεται να κατακτήσει τα πάντα και δε χρειάζεται να κατέχεται τα πράγματα για να τα απολαύσετε. Προσπαθώντας να καταλάβετε τον κόσμο, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά το ότι προσπαθείτε διανοητικά να καταλάβετε ολόκληρη την ύπαρξη. Αυτή η διανοητική προσπάθεια είναι μια προσπάθεια κατοχής, να κατέχετε την ύπαρξη. Με αυτό τον τρόπο όμως, αν ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι, ποτέ δεν θα είστε σε θέση να γιορτάσετε την Ύπαρξη.
 Απλά αποδεχτείτε και γιορτάστε την Ύπαρξη με όλες τις διαφορετικές διαστάσεις της και τα παράδοξά της. Μην κρίνετε ως ειδήμονας τίποτα. Συνεχώς κρίνετε εάν κάτι πάει καλά ή στραβά, κάτι θα έπρεπε έτσι να γίνει και κάτι άλλο αλλιώς, αυτό με αυτόν τον τρόπο, το άλλο με τον άλλον τρόπο. Αντιληφθείτε, συνειδητοποιείστε, πως οτιδήποτε συμβαίνει στην Ύπαρξη είναι ευοίωνο, ελπιδοφόρο. Στα σανσκριτικά η λέξη shiva σημαίνει 'Άνευ αιτίας Ευοίωνος', είναι επίσης και το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους Ινδικούς θεούς.
 Χωρίς κανέναν συγκεκριμένο λόγο, η ελπίδα, το ευοίωνο ξεχειλίζει συνεχώς, όπως κι εσείς συνεχώς επεκτείνεστε και αναπτύσσεστε, είτε το δέχεστε αυτό είτε όχι. Κάθε γέννηση, κάθε πράξη, κάθε μεμονωμένο γεγονός που συμβαίνει στη ζωή σας, αυξάνει την συχνότητά σας, αυξάνει το πνεύμα σας. Συνεχή και χωρίς αιτία επέκταση συμβαίνει μέσα σας επίσης, αλλά μπορεί να μην το βιώνετε, να μην το εκλαμβάνετε με αυτό τον τρόπο, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. 
 Υπάρχουν στον κόσμο δυο τύποι ανθρώπων. Στον πρώτο τύπο ανήκουν οι άνθρωποι που πιστεύουν πως οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο είναι ενάντια στη θέλησή τους και τα πράγματα θα πρέπει ελαφρώς να αλλάζουν συνεχώς. Τέτοιοι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν, να κρίνουν, να επικρίνουν και να αναπτύξουν τα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, ανάλογα με τις ιδέες τους. Στον άλλο τύπο, που είναι σπάνιος, συναντάμε ανθρώπους που αισθάνονται πως οτιδήποτε συμβαίνει, είναι ευοίωνο, είναι τύποι σαν τον Σίβα. Οποιοσδήποτε αισθάνεται πως όλα αυτά που συμβαίνουν είναι ευοίωνα, ζει μέσα σε 'Σίβα' συνειδητότητα, μέσα σε αιώνια ευτυχία και γιορτή. Το άλλο γκρουπ συνεχώς υποφέρει, λόγω του ότι προσπαθεί συνεχώς να αλλάξει τα πράγματα. Όμως τα πάντα έχουν ένα μήνυμα για εμάς, συμπεριλαμβανομένων του θανάτου και της ασθένειας. Το οτιδήποτε έχει κάτι να μας διδάξει, το οποιοδήποτε γεγονός αυξάνει τη νοημοσύνη μας, αυξάνει την συχνότητα της συνείδησής μας. Σε όλο το δράμα του Κόσμου, οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας φέρνει κάτι θετικό, κάτι μας προσθέτει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να κοιτάμε τον κόσμο ως ένα μυστήριο, ως ένα ευφυή μυστήριο και να κοιτάμε σε βάθος τι μας προσφέρει η εμπειρία.
Μια μικρή ιστορία:
Υπήρχε ένα συγκεκριμένο χωριό απομονωμένο και περιτριγυρισμένο από καλλιέργειες καλαμποκιού. Η πόλη βρισκόταν πολύ μακριά από αυτό κι έτσι παρέμενε πολύ ήσυχο. Κάποιο πρωινό οι κάτοικοί του είδαν έναν σοφό που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ πριν ο οποίος καθόταν κάτω από ένα μεγάλο δέντρο. Οι χωρικοί πλησίασαν, τον ρώτησαν από που ερχόταν και αυτός τους είπε, "Έχω έρθει να περάσω ορισμένες μέρες με όλους εσάς που σας θεωρώ αδέλφια μου". Οι χωρικοί αισθάνθηκαν χαρά που άκουσαν τέτοια λόγια και έτσι του έφτιαξαν μια μικρή καλύβα. Σύντομα ο άνθρωπος αυτός άρχισε να γιατρεύει και να λύνει τα διάφορα προβλήματα των χωρικών. 
 Κάποια στιγμή μια επιδημία χτύπησε το χωριό και θανάτωσε πολλά πτηνά της περιοχής. Οι χωρικοί ανέφεραν το γεγονός στον σοφό και αυτός είπε, "Είναι πολύ λυπηρό που χάσατε τόσα πολλά πτηνά, αλλά εάν είχατε πίστη στην Ύπαρξη και προσευχόσασταν, ίσως να βλέπατε πως η απώλεια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα ζήτημα κέρδους". Οι χωρικοί δεν συμφώνησαν ολοκληρωτικά με αυτά που άκουσαν, αλλά αφού τον σέβονταν, απομακρύνθηκαν ήσυχα χωρίς να αντιδράσουν. 
 Την επόμενη εβδομάδα, ξαφνικά όλα τα σκυλιά του χωριού έτρεξαν μακριά και όπως ήταν φυσικό οι χωρικοί θορυβήθηκαν και πάλι και έτσι ξαναπήγαν στον σοφό για του πουν το γεγονός. Αυτός πάλι τους είπε το ίδιο μήνυμα, "Αν έχετε πίστη στην Ύπαρξη και προσεύχεστε ακόμα και αυτή η απώλεια μπορεί να αποδειχτεί κέρδος". 
 Μερικές μέρες αργότερα ένα πολύ περίεργο γεγονός συνέβηκε. Δεν υπήρχαν στο χωριό σπίρτα και οι άνθρωποι θα έπρεπε να τρίβουν πέτρες για να ανάψουν φωτιά ή να τη διατηρούν στις σόμπες τους συνεχώς, μέχρι που κάποια στιγμή έσβησαν όλες οι εστίες που ήταν αναμμένες στο χωριό. Στη συνέχεια ξαναπροσπάθησαν να ανάψουν φωτιά με τις πέτρες αλλά αυτό για κάποιο λόγο δεν ήταν δυνατό. Οι χωρικοί είχαν πια νευριάσει για τα καλά. Πήγαν πάλι στον σοφό και τον ρώτησαν τι γινόταν και αυτός τότε είπε, "Φαίνεται πως εδώ κάτι πολύ ιδιαίτερο συμβαίνει". Οι χωρικοί άρχισαν να έχουν αμφιβολίες για τον σοφό. Άρχισαν να αναρωτιούνται με ποιο τρόπο ο σοφός ήταν ανώτερος από αυτούς και εάν ήταν με οποιοδήποτε τρόπο πιστοποιημένος για να τους λέει τέτοια πράγματα. Κάποιος από τους χωρικούς ξεκίνησε να πάει στο επόμενο χωριό για να πάρει φωτιά, αλλά ο σοφός τον σταμάτησε και με αυστηρότητα του είπε ότι δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό. 
 Την επομένη, νωρίς το πρωί, κάποιοι από τους κατοίκους ετοιμάζονταν για να πάνε οπωσδήποτε στο άλλο χωριό, αλλά ξαφνικά είδαν κάτι που έμοιαζε με αμμοθύελλα από μακριά. Μετά από μερικά λεπτά συνειδητοποίησαν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη ομάδα έφιππων ληστών, η οποία έκανε εισβολή και λεηλατούσε ότι έβρισκε μπροστά της. Ευτυχώς μέσα στην αναταραχή οι κάτοικοι πρόλαβαν και κρύφτηκαν πίσω από δέντρα λίγο πριν φτάσουν οι ληστές στο χωριό, έτσι τους άκουγαν τι έλεγαν αναμεταξύ τους. Κάποιος από αυτούς φώναξε, βγείτε όλοι έξω και δώστε μας ότι έχετε. Κάποιος άλλος όμως είπε, δεν νομίζω να πετύχουμε κάτι σε αυτό το χωριό, προσέξτε, είναι ακόμα πολύ νωρίς και δεν υπάρχει ούτε ένα πουλί να τιτιβίζει, κανένας σκύλος να γαβγίζει και δεν βγαίνει κανένας καπνός από έστω μια καμινάδα, φαίνεται πως εδώ πέρα δεν ζει ούτε ένας άνθρωπος. Έτσι οι ληστές έκαναν μεταβολή και έφυγαν. Οι κρυμμένοι χωρικοί ένας ένας εμφανίστηκαν στην πλατεία του χωριού και ξαφνικά συνειδητοποίησαν πόσο αληθινός είχε βγει ο σοφός σε όλα του τα λόγια. Έτσι έτρεξαν στην καλύβα να τον συναντήσουν αλλά η καλύβα του ήταν άδεια, ο σοφός είχε φύγει και κανείς δεν ήξερε προς τα που είχε πάει. 
 Η Ύπαρξη δεν αποτελεί ένα τυχαίο συμβάν, είναι μια ανεξάρτητη νοημοσύνη και όταν θα το καταλάβετε αυτό, όταν θα καταλάβετε ότι είναι ένα βαθύ μυστήριο το οποίο είναι για να βιωθεί και όχι για να εξηγηθεί, τότε τα πάντα στη ζωή σας θα ανοίξουν και θα σας αποκαλύψουν το μάθημα που φέρνει για σας μαζί της.
 Όταν τα δεινά ή η δυστυχία έρθει σε σας, αν τα προσεγγίσετε με αντίσταση και χωρίς αποδοχή, θα δημιουργηθεί και θα προστεθεί ακόμα περισσότερος πόνος μέσα σας. Αν τα προσεγγίσετε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη, θα δείτε ξαφνικά να σας αποκαλύπτουν τα αίνιγμά τους. Θα σας δείξουν για ποιο λόγο έγιναν στη ζωή σας και το μάθημα που φέρνουν για σας. Αν προσεγγίσετε τον πόνο με αποδοχή και εξυπνάδα, θα δείτε ξαφνικά ότι ακριβώς αυτό το μαρτύριο σας φέρνει την πείρα και την φώτιση.
 Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή είναι ευοίωνο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των γεγονότων που αποκαλείτε φυσικές καταστροφές. Το δυσοίωνο δεν υπάρχει. Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι τρόποι προσαρμογής της φύσης σε ορισμένες ενέργειες των ανθρώπων. Συνεπώς αποδεχτείτε και γιορτάστε την ίδια την ύπαρξη του κόσμου. 
Απόσπασμα από το βιβλίο Living Enlightenment 7th edition


Διαβάστε στο επόμενο: Το τρίτο βήμα, η απόδειξη της ύπαρξης του Δημιουργού, η ευγνωμοσύνη μπορεί να αποσβέσει το κάρμα σας.