Η ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ

Η ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ

 Ο Βούδας λέει: "Τίποτα δεν υπάρχει, παρά μόνο όταν συσχετίζεται". Αν υποθέσουμε ότι ήσασταν το μοναδικό άτομο πάνω σε έναν πλανήτη, πως θα μπορούσατε να συγκρίνετε τον εαυτό σας; Θα μπορούσατε να αποκαλέσετε τον εαυτό σας ψηλό ή κοντό, όμορφο ή άσχημο, φτωχό ή πλούσιο, χαζό ή ιδιοφυή; Όχι. Όταν δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να συγκριθούμε, τότε απλά είμαστε αυτοί που είμαστε. Αλλά ακόμα και τώρα, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ εσάς και οποιουδήποτε άλλου. Ο κάθε ένας ξεχωριστά είναι μοναδικός. Μπορείτε να συγκρίνετε ένα λιοντάρι με ένα άλογο; Έχουμε ποτέ συγκρίνει τους εαυτούς μας με τα λουλούδια ή τα πουλιά ή τα βουνά;
η ματαιότητα της σύγκρισης
 Μια πανέμορφη ιστορία Ζεν: Ένας βασιλιάς πήγε κάποτε σε ένα δάσκαλο για να τον ρωτήσει αν υπάρχει κάποια τεχνική, έτσι ώστε να γίνει πιο δυνατός από τους βασιλιάδες γείτονές του.  Κάθισε λοιπόν μπροστά στο δάσκαλο και περιέγραφε τον σκοπό της επισκέψεώς του. Ο δάσκαλος άκουγε υπομονετικά τον βασιλιά. Του είπε στη συνέχεια να πάει στον βασιλικό κήπο όπου ήταν μια τριανταφυλλιά μαζί με ένα κυπαρίσσι και μεγάλωναν το ένα δίπλα στο άλλο. Είπε στον βασιλιά "Αυτά θα είναι οι δάσκαλοί σου. Μπορούν να σε μάθουν αυτό που χρειάζεσαι να μάθεις". Ο βασιλιάς πράγματι πήγε στον κήπο και είδε τα δυο φυτά, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τι θα μπορούσε να μάθει από αυτά και ξαναπήγε πάλι πίσω στον δάσκαλο και τον ρώτησε "Εξήγησε δάσκαλε, δεν μπορώ να κατανοήσω τι και πως αυτά τα φυτά μπορούν να με διδάξουν".
 Ο δάσκαλος πήγε μαζί με τον βασιλιά στον κήπο και άρχισε να εξηγεί, "Αυτό το κυπαρίσσι βρίσκεται δίπλα στην τριανταφυλλιά για τόσα πολλά χρόνια και ποτέ δεν είχε την φιλοδοξία να γίνει τριανταφυλλιά, παρόμοια, η τριανταφυλλιά ποτέ δεν είχε την επιθυμία να γίνει ένα κυπαρίσσι. Αν ο άνθρωπος ήταν κυπαρίσσι, θα είχε συγκρίνει τον εαυτό του με την τριανταφυλλιά και θα είχε ζηλέψει λόγω της μεγαλύτερης προσοχής που παίρνει από τον κόσμο ή αν ήταν τριανταφυλλιά, θα κοιτούσε το κυπαρίσσι με ζήλια για το πόσο ειρηνικό και ήρεμο είναι ή για το ότι δεν περνάει βασανιστήρια από του ανθρώπους όπως αυτή, που οποτεδήποτε κόβουν τα άνθη της. Τα δυο αυτά φυτά ευημέρησαν επειδή χρησιμοποίησαν όλη την ενέργειά τους για την ανάπτυξή τους, αντί να την σπαταλήσουν με το να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλα. Τη στιγμή που θα σταματήσετε να συγκρίνετε, όλη η ζήλια για οτιδήποτε θα εξαφανιστεί, θα αρχίσετε να αισθάνεστε σύνδεση με τον εαυτό σας και ευγνώμονες προς την Ύπαρξη που σας έχουν δοθεί τόσα πολλά και που σας έχει κάνει τόσο μοναδικούς. Αν αισθάνεστε ζήλια σε σχέση με άλλους, θα υποφέρετε συνεχώς και θα τους αντιμάχεστε είτε ανοιχτά, είτε μέσα σας. Αν κάποιος γελάσει, νομίζετε ότι γελάει για σας, αν κάποιος είναι φιλικός απέναντι σε κάποιον άλλον, τότε εσείς αισθάνεστε μοναξιά και ζήλια. Στην πραγματικότητα αναζητάτε και περιμένετε κάποιον να σας προδώσει. Η ζήλια που επιτρέπετε μέσα σας είναι σαν μια ανοικτή πληγή και κάθε ενέργεια που γίνεται ακόμα και χωρίς να υπάρχει σκοπός για να σας βλάψει κανείς, αγγίζει επίσης την πληγή και αυτό πονά. Συνεπώς όταν αισθάνεστε πληγωμένος, καταλάβετε ότι έχετε μια πληγή. Μην ρίχνετε την ευθύνη του πόνου, πάνω στο άλλο άτομο. Η πληγή χρειάζεται να θεραπευθεί και η ζήλια θα πρέπει να διαλυθεί. Μετά κανείς δεν μπορεί να σας πληγώσει, κανείς δεν μπορεί να σας πληγώσει χωρίς τη σιωπηρή συγκατάθεσή σας.
 Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, λόγω του ότι αισθάνεστε ότι με κάποιον τρόπο υπολείπεστε. Ειλικρινά δεν έχετε ιδέα του ποια είναι η αλήθεια σας και το μοναδικό δυναμικό που έχετε. Αν το γνωρίζατε δεν θα σπαταλούσατε ούτε ένα δευτερόλεπτο κοιτάζοντας έξω από τον εαυτό σας για απαντήσεις σχετικά με το πως να ζήσετε μια δημιουργική και γεμάτη ζωή. Ότι χρειάζεστε, αυτοπεποίθηση, ευφυΐα και ζωντανή ενέργεια υπάρχουν ήδη μέσα σας. Έχετε τη δυναμική να ζήσετε σα θεοί πάνω στη γη. Μην πιστεύετε περιοριστικά πράγματα που σας έχουν κάνει να πιστέψετε σχετικά με τους εαυτούς σας. Απλά κοιτάξτε μέσα σας. Πειραματιστείτε, ζήστε, εξερευνήστε και ανακαλύψτε την αλήθεια για τους εαυτούς σας. Κατόπιν απλά εκπέμψτε όλες αυτές τις ποιότητες χωρίς καμία προσπάθεια.

ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΑΛΑ

 Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μία τεράστια σκάλα και ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να σταθούν πάνω της σε αύξουσα σειρά επιτυχίας, σε οποιοδήποτε πεδίο όπως, ομορφιά ή νοημοσύνη. Πιθανώς θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας κάπου στη μέση της σκάλας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πάνω από σας, αλλά υπάρχουν επίσης και πολλοί άνθρωποι από κάτω σας. Βλέποντας τους ανθρώπους από πάνω σας, αισθάνεστε ζήλια. Οπότε συνεχώς προσπαθείτε να γίνετε καλύτεροι από αυτούς έτσι ώστε να ανεβείτε ψηλότερα στη σκάλα.
 Τώρα, σε κάποια στιγμή της ζωής σας, μπορεί να συνειδητοποιήσετε τη ματαιότητα αυτού του ατέλειωτου παιχνιδιού. Τότε θέλετε να πηδήξετε από τη σκάλα. Και κοιτάτε κάτω. Τώρα τι βλέπετε; Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι κάτω από σας. Ξαφνικά αρχίζετε να νιώθετε ευτυχισμένοι που βλέπετε τόσους πολλούς ανθρώπους από κάτω σας και νιώθετε ελπιδοφόρα επειδή δεν είσαστε τόσο κατώτεροι όσο νομίζατε όταν κοιτούσατε τους ανθρώπους από πάνω σας. Εκεί είναι που αρχίζει η πάλη.
 Όταν κοιτάζετε πάνω, νιώθετε μίζεροι, αλλά όταν κοιτάτε κάτω νιώθετε χαρούμενοι. Έτσι αν και αρχίζετε να συνειδητοποιείτε τη ματαιότητα του να σπαταλάτε τη ζωή σας, απλώς σκαρφαλώνοντας τη σκάλα, ακόμα δεν μπορείτε να πηδήξετε από τη σκάλα, διότι αν πηδήξετε, θα μείνετε μόνοι σας. Δε θα υπάρχει κανείς πάνω ή κάτω από εσάς.

ΤΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

 Όταν είστε μόνοι στο σπίτι μπορεί να σκέφτεστε ότι έχετε μια όμορφη κατοικία, ένα όμορφο αυτοκίνητο και ότι είστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας και ήρεμοι εσωτερικά. Ας υποθέσουμε ότι μετά από λίγο βγαίνετε από το σπίτι και οδηγείτε για να φτάσετε στον προορισμό σας, σε ένα κόκκινο φανάρι βλέπετε ένα άλλο αυτοκίνητο, το τελευταίο μοντέλο κάποιας εταιρίας, τι νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί; Ξαφνικά αρχίζετε και αισθάνεστε ότι το δικό σας το αμάξι ίσως να μην είναι και το καλύτερο. Τώρα μια σκέψη έρχεται "Είναι ώρα να αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο, ίσως αυτό που είδα πριν λίγο". Πριν λίγες στιγμές στο σπίτι σας ήσασταν ευτυχισμένοι με τα πράγματα που κατείχατε, αλλά τώρα βλέποντας κάποιου άλλου το αυτοκίνητο, σας κατέλαβε μια επιθυμία να αποκτήσετε το ίδιο μοντέλο. Στην ουσία δανειστήκατε την επιθυμία του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη - αυτό ονομάζεται 'μια δανική επιθυμία' που γεννήθηκε από την σύγκριση. Αυτή η δανική επιθυμία είναι ένα παράδειγμα ενός Θέλω και όχι μιας Ανάγκης, κάτι που είναι απαραίτητο που χρειάζομαι δηλαδή.
 Δοκιμάστε αυτό: κάντε μια ειλικρινή ανάλυση κάθε μιας από τις επιθυμίες σας μόλις εμφανιστούν. Απεκδυθείτε από όλα τα προβλήματα της εικόνας σας, του γοήτρου σας και κάντε μια αυτοπαρατήρηση. Εάν δεν μπορείτε να πετάξετε την εικόνα σας όταν είστε μόνοι, πώς θα την ξεφορτωθείτε όταν είστε με άλλους ανθρώπους.
 Η φύση του νου είναι να μην είναι ικανοποιημένος, να μην είναι χαρούμενος και να μην είναι εκατό τοις εκατό στην παρούσα στιγμή. Το μυαλό μπορεί μόνο να βρίσκεται είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Δεν μπορεί να βρίσκεται στο παρόν, επειδή δεν μπορείτε να έχετε σκέψεις στην παρούσα στιγμή. Έτσι λοιπόν από τη φύση του το μυαλό θα κυνηγά επιθυμίες. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να βλέπουμε ποιες επιθυμίες είναι ουσιαστικά δικές μας και ποιες έχουμε δανειστεί από άλλους.
 Ο Μαχαβίρα ο φωτισμένος δάσκαλος και θεμελιωτής της θρησκείας του Τζαινισμού κάνει μια όμορφη δήλωση, " Όταν γεννιέστε ολόκληρη η ποσότητα τροφής και ενέργειας που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, στέλνεται μαζί με σας". Προτού η Ύπαρξη, σας στείλει στον πλανήτη γη, σας εφοδιάζει με ενέργεια για να εκπληρώσει όλα όσα θα χρειαστείτε για να ζήσετε μια χαρούμενη και ικανοποιητική ζωή. Αλλά όταν αρχίζετε να σπαταλάτε αυτή την ενέργεια για να εκπληρώσετε δανεικές επιθυμίες, δεν σας μένει αρκετή ενέργεια για να εκπληρώσετε τις δικές σας. Αισθάνεστε ανεκπλήρωτοι, γιατί τελικά οι πραγματικά δικές σας επιθυμίες μένουν ανεκπλήρωτες. Έχετε αρκετή ενέργεια για να εκπληρώσετε όλες τις ανάγκες σας, αλλά όχι τα θέλω σας. Τι στιγμή που ένα θέλω εκπληρώνεται, αμέσως πολλά περισσότερα ξεπετάγονται καθώς δανείζεστε όλο και περισσότερες επιθυμίες από τους άλλους.

ΠΡΑΤΤΩ, ΕΧΩ, ΥΠΑΡΧΩ

 Όλοι λειτουργούμε γύρω από αυτούς τους τρεις άξονες του ΠΡΑΤΤΩ, ΕΧΩ και ΥΠΑΡΧΩ. Το πράττω για να έχω, χωρίς την απόλαυση του υπάρχω, είναι η μόνη αιτία όλης μας της μιζέριας. Το πράττω, ποτέ δε φτάνει το έχω!
 Κάθε φορά που δουλεύετε σκληρά για να εκπληρώσετε μία επιθυμία, ξαφνικά αυτή η επιθυμία χάνει την έλξη της από πάνω σας. Όπως ο φωτισμένος δάσκαλος, Ράμανα Μαχαρίσι, λέει όμορφα, «Ο νους είναι έτσι που δείχνει ένα μικροσκοπικό σπόρο μουστάρδας να μοιάζει με τεράστιο βουνό μέχρι να κατορθώσεις να τον αποκτήσεις. Μόλις τον αποκτήσεις, ακόμα κι ένα βουνό μοιάζει τόσο ασήμαντο, όσο ένας σπόρος μουστάρδας!»
 Μόλις εκπληρωθεί μία επιθυμία, μία άλλη αρχίζει να σας τραβάει. Δεν έχετε καν το χρόνο να την απολαύσετε και να νιώσετε ικανοποίηση.
 Μπορεί να σκεφτείτε, «Ας πάρω κι αυτό ακόμα το πράγμα. Μετά μπορώ να χαλαρώσω και να απολαύσω ότι έχω.» Να είστε βέβαιοι, το μυαλό σας ποτέ δε θα αφήσει να συμβεί αυτό.
 Ο μόνος τρόπος να ζήσετε πραγματικά και να απολαύσετε τη ζωή, είναι να απολαμβάνετε την ίδια την πράξη. Τότε αυτόματα η πράξη, η κατάκτηση και η ύπαρξη, θα ενοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν.
Απόσπασμα από το βιβλίο Living Enlightenment 7th edition

Διαβάστε στο επόμενο 'Είστε μοναδικοί'