Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Μπορείτε να απεμπλακείτε από τους λαβύρινθους του μυαλού.

 Μέχρι τώρα έχουμε ασχοληθεί με τα βασικά συναισθήματα τα οποία μας επηρεάζουν. Όταν αυτά τα συναισθήματα είναι και εκφράζονται αρνητικά, καταστρέφουμε την ενέργεια που είναι μέσα μας και μπλοκάρουμε τους εαυτούς μας από το να λαμβάνουμε την ενέργεια που βρίσκεται εκτός μας. Εάν έχετε εξασκηθεί στις τεχνικές που έχουν δοθεί σε κάθε ένα από τα προβαλλόμενα κεφάλαια, θα έχετε παρατηρήσει επίσης, πως μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις αρνητικές ενέργειες και να ξεμπλοκάρετε τον εαυτό σας. Ας περάσουμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία εάν τα κατανοήσουμε βαθιά, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας και να μας μεταμορφώσουν.
brain
 Ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ απλό, κάτι το οποίο όλοι το έχουμε ως δεδομένο. Ας ερευνήσουμε λίγο πως το μυαλό μας πραγματικά λειτουργεί.

Το πείραμα των δέκα λεπτών


Δοκιμάστε ένα πολύ απλό πείραμα για μόλις δέκα λεπτά. Μείνετε μόνοι και πάρτε ένα φύλο χαρτί και στυλό. Καθίστε και γράψτε οποιαδήποτε σκέψη κι αν σας έρθει στο μυαλό, σαν ένα λογισμικό που έχει συνδεθεί στο μυαλό σας, μεταφέρετε ακριβώς ότι σκέπτεστε εκείνη την στιγμή. Μην αλλάζετε, διαμορφώνετε ή καταπιέζετε αυτά που σας έρχονται ως σκέψεις. Άλλωστε είναι ένα πείραμα αποκλειστικά και μόνο για σας. Κανένας άλλος δεν πρόκειται να δει τι έχετε γράψει. Η εργασία θα γίνει ακριβώς όπως ένα λογισμικό που μετεγγράφει μια μαγνητοσκοπημένη ομιλία σε κάποιο μέσο. Στο τέλος των δέκα λεπτών, διαβάστε αυτά που έχετε γράψει απλώς μόνο μια φορά. Θα μείνετε κατάπληκτοι, όταν διαπιστώσετε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει καμία λογική στον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις σχηματίζονται στο μυαλό σας.
  Για παράδειγμα, θα δείτε έναν σκύλο στον δρόμο, ξαφνικά θα θυμηθείτε το σκυλί που φοβόσαστε όταν ήσασταν μικροί ή αυτό που παίζατε μαζί όταν ήσασταν στην εφηβεία. Η επόμενη σκέψη μπορεί να είναι ένας δάσκαλος και κάποια τάξη ή κάποιο δωμάτιο που συνηθίζατε να παίζετε κι ύστερα να έρθει άλλη μια σκέψη σχετικά με ένα σπίτι στο οποίο έμενε ο δάσκαλός σας. Μεταξύ όλων αυτών των σκέψεων δεν υπάρχει λογική, μεταξύ του σκύλου που είδατε στο δρόμο και γράψατε στο χαρτί και του δασκάλου ο οποίος σας δίδαξε κάποτε. Κι όμως μεταξύ λίγων δευτερολέπτων εσείς απλά πήγατε από τη μια σκέψη στην άλλη, από το σκύλο στον δάσκαλο της παιδικής ηλικίας.
Θα παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας μετακινούνται, σαν να παρασύρονται από το ένα θέμα  στο άλλο, από το ένα πράγμα σε ένα άλλο. Αυτό δεν μπορείς να το πεις ούτε καν "σκέπτομαι". Απλά υπάρχει ένας σύνδεσμος μια συνέχεια της μιας σκέψης από την άλλη, σχετίζετε τον σκύλο με την παιδική σας ηλικία, την παιδική σας ηλικία με τον δάσκαλο και πως συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας και στους άλλους.
Πως εργάζεται ο εγκέφαλος μας; Πως δημιουργούμε σκέψεις και πως δίνουμε νόημα σε αυτές; Πως βιώνουμε τη ζωή;

Η φύση του μυαλού

 Ας σας δώσω ένα απλό διάγραμμα για να καταλάβετε πως οι σκέψεις ρέουν στο μυαλό και πως εσείς τις συνδέετε.
Σε αυτό το διάγραμμα, κάθε σκέψη στο μυαλό σας σημειώνεται εδώ ως τετράγωνο ή ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετικό μέγεθος, σχήμα, χρώμα. Διαφορετικές σκέψεις συνεχώς ρέουν στο μυαλό σας. Κάποια μπορεί να σχετίζεται με πόνο ή με κάποια οδυνηρή εμπειρία, κάποια άλλα μπορεί να σχετίζονται με τη χαρά ή με ευτυχισμένες εμπειρίες. Η επόμενη σκέψη μπορεί να σχετίζεται με την ευχαρίστηση, αλλά εσείς να την θεωρείτε οδυνηρή. Στο σχεδιάγραμμα σημειώνεται ως JP (joyful experience-painful impression), χαρούμενη εμπειρία, οδυνηρή εντύπωση.
i fusi tou mualou
 Παρόμοια, μπορείτε να έχετε μια σκέψη που σχετίζεται με μια οδυνηρή εμπειρία, αλλά να τη σκέφτεστε ως ευχάριστη. Αυτή σημειώνεται στο σχεδιάγραμμα ως PJ ( painful experience-joyful impression), οδυνηρή εμπειρία, ευχάριστη εντύπωση.
 Γενικά, όλες οι σκέψεις σας σχετίζονται με κάτι παρελθοντικό ή κάτι μελλοντικό. Δεν μπορείτε να έχετε σκέψεις για το παρόν. Στην παροντική στιγμή μπορείτε να έχετε μόνο συναίσθηση, επίγνωση, όχι σκέψεις. Οι σκέψεις είτε θα σχετίζονται με κάποιες ευχάριστες εμπειρίες οι οποίες συνέβησαν στο παρελθόν και θέλετε να τις έχετε στο μέλλον ή  επίπονες εμπειρίες που είχατε στο παρελθόν και δεν θέλετε να τις ξαναζήσετε.
 Ακόμα και στις στιγμές που βιώνετε κάποια σοβαρά προβλήματα, πάλι στα ξαφνικά θα έχετε θετικές σκέψεις και ακόμα κι εάν είστε στην κορυφή της ευχαρίστησης, πάλι μπορεί να υπάρξουν κάποιες ασύνδετες αρνητικές σκέψεις. Κάθε σκέψη είναι απολύτως ανεξάρτητη από την προηγούμενή της και αυτός είναι και ο λόγος που μπορείτε να έχετε μια χαρούμενη σκέψη ανάμεσα σε άλλες της λύπης και αντίστροφα. Έτσι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δυο σκέψεις δεν συνδέονται λογικά μεταξύ τους και καμία σκέψη δεν είναι υπεύθυνη για την δημιουργία μιας άλλης. Όλες εμφανίζονται τυχαία, ανεξάρτητα και χωρίς λογική.
 Πως μπορείτε να απεμπλακείτε από αυτές τς τυχαίες σκέψεις;
Θα χρησιμοποιήσουμε την λέξη απεμπλοκή ξανά και ξανά, γιαυτό ας διασαφηνίσουμε τι εννοούμε με τον όρο αυτό.
 Όταν αλλάζουμε τις ταχύτητες σε ένα αυτοκίνητο, είτε πάμε από την πρώτη στη δευτέρα ή από την δευτέρα στην τρίτη ή σε οποιαδήποτε ταχύτητα, θα πρέπει να περάσουμε μέσω ενός ουδέτερου σημείου κάθε φορά, μιας ουδετερότητας. Είναι η στιγμή που πιέζουμε τον συμπλέκτη, αυτή είναι η στιγμή της απεμπλοκής, η στιγμή της ουδετερότητας, η στιγμή που τα γρανάζια απεμπλέκονται το ένα από το άλλο και μόνο τότε μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη ταχύτητα. Με τον ίδιο τρόπο βιώνουμε ένα ουδέτερο διάστημα μεταξύ δυο σκέψεων στο μυαλό μας. Αυτός ο ουδέτερος χώρος, αυτή η σιωπή που υπάρχει ανάμεσα σε δυο σκέψεις είναι η ειρήνη και η ευχαρίστηση. Όταν πια δεν αγκιστρωνόμαστε στις διάφορες σκέψεις που τις έχουμε συνδέσει με το παρελθόν ή το μέλλον, παραμένουμε ουδέτεροι. Καθώς παραμένουμε απεμπλεγμένοι από τις σκέψεις μας, γινόμαστε περισσότερο συνειδητοί των ουδέτερων διαστημάτων μεταξύ των σκέψεων. Το κενό που υπάρχει μεταξύ των σκέψεων σταδιακά και αυτόματα επιμηκύνεται όταν παραμένουμε απεμπλεγμένοι από τον χείμαρο των σκέψεων. Σταδιακά μένουμε, παραμένουμε περισσότερο χρόνο ανάμεσα σε αυτά τα διαστήματα ουδετερότητας και βιώνουμε όλο και περισσότερη ευτυχία.

ΕΠΙΓΝΩΣΗ Α

Το απόλυτο κλειδί

 Όταν ξαφνικά γίνεστε περισσότερο συνειδητοί, οποιαδήποτε σκέψη που θα περάσει από το μυαλό σας, γίνεται η ζωή σας τη συγκεκριμένη στιγμή. Ξεκινάτε και της δίνετε την προσοχή σας, είτε για να την εκπληρώσετε, είτε για να ξεφύγετε από αυτή. Είναι όπως οι διαφάνειες σε έναν προβολέα. Οποιαδήποτε διαφάνεια μπαίνει μπροστά από το φως του προβολέα, θεωρείται ως πραγματικότητα που προβάλλεται στη σκηνή. Το πρόβλημα είναι ότι στον εσωτερικό σας χώρο, μέσα σας, το φως του προβολέα δεν είναι συνεχώς ανοικτό. Με την λέξη προβολέας εννοώ την συνείδησή σας, η οποία συνείδηση πάει και έρχεται. Πάει και έρχεται σημαίνει, ότι εσείς δε βρισκόσαστε σε συνεχή προσοχή.
 Πολλές φορές ακόμα κι αν τα μάτια σας είναι ανοικτά και το σώμα σας κινείται, δεν είστε συνειδητοί της ύπαρξής σας. Ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή είναι όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας και οδηγείτε για μισή ώρα προς το γραφείο σας. Είναι μόνο όταν μετά που φτάσετε στη δουλειά σας, παρκάρετε και βγαίνετε έξω από το αυτοκίνητό σας ξαφνικά συνειδητοποιείτε "Ωχ, έχω φτάσει στο γραφείο". Αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της οδήγησης, το φως του προβολέα ήταν κλειστό, σχεδόν τον περισσότερο χρόνο.
 Οποιαδήποτε διαφάνεια περάσει μπροστά από τον προβολέα τη στιγμή που το φως του (η προσοχή σας, η συνείδησή σας) είναι κλειστό, δεν αποτελεί συνειδητό κομμάτι της ζωής σας, δεν το θυμάστε καν. Όταν η προσοχή (το φως) επανέλθει και πάλι, οποιαδήποτε σκέψη έχετε εκείνη τη στιγμή γίνεται κομμάτι σας. Η ζωή σας είναι το σύνολο των σκέψεων που έχετε, όταν είστε συνειδητοί και ασυνείδητοι. 
 Δυστυχώς πολλές φορές υπάρχουν σκέψεις, πολύ μεγάλες αποφάσεις και γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή, όταν δεν είστε συνειδητοί. Αυτά είναι επίσης κομμάτια της ζωής σας, μέρος της βιογραφίας σας. Δυστυχώς δεν είστε συνειδητοί όταν αυτές οι σκηνές, αποφάσεις ή σκέψεις έρχονται στην επιφάνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο χωρίς να το γνωρίζεται, επηρεάζουν τη ζωή σας.
 Ας είμαστε ξεκάθαροι, κάθε στιγμή που περνάει στη ζωή σας χωρίς να είστε συνειδητοί, χωρίς την παρουσία σας, είναι μια βάσανος. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα δημιουργείτε καταστάσεις ταλαιπωρίας και δεινών. 
 Ακριβώς όπως το φλας που χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο για να στρίψετε αναβοσβήνει, έτσι και η συνείδησή σας αναβοσβήνει επίσης. Λόγω όμως της έλλειψης της προσοχής σας, δεν ξέρετε πότε είναι αναμμένο και πότε σβηστό.
Διάβασα ένα αστείο πριν από λίγες μέρες:
Ένας άντρας μπήκε στο αμάξι του και έβαλε μπρος τη μηχανή. Άνοιξε κάποιο από τα φλας και ρώτησε τον γιο του αν το φως αναβόσβησε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Ο γιος του του φώναξε, 'Ναι, είναι αναμμένο...όχι δεν είναι αναμμένο...ναι είναι αναμμένο...όχι δεν είναι...τώρα είναι ανοικτό!'
 Αν πραγματικά παρατηρήσετε τη ροή των σκέψεών σας, ξαφνικά θα συνειδητοποιήσετε, 'Ω θεέ μου, όλα αυτά τα πράγματα συμβαίνουν όντως σε μένα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει μέσα μου!'. 
 Δεν είστε συνειδητοί, αλλά συνεχώς πιστεύετε πως είστε. Αυτή είναι η πρώτη ψευδαίσθηση. Αν μείνετε συνειδητοί συνέχεια, θα σας ανοιχτεί η πραγματικότητα για πρώτη φορά.
 Μπορεί να είναι έντονο αρχικά γιατί μέχρι τώρα τον περισσότερο χρόνο σας τον ξοδεύετε βρισκόμενοι σε άγνοια, τελικά όμως θα σας οδηγήσει στο να βιώνετε μόνο χαρά και ευτυχία.
Απόσπασμα από το βιβλίο Living Enlightenment 7th edition