ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΟΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΣΤΕ

 Μια μικρή ιστορία: Ένας μαθητής πάει σε ένα δάσκαλο και ρωτάει:"Δάσκαλε, με ποιον τρόπο μπορώ να γίνω ελεύθερος; με ποιόν τρόπο μπορώ να επιτύχω την απελευθέρωση"; "Ποιος σε έχει φυλακισμένο"; ρωτάει ο Δάσκαλος, "Κανείς" απαντά ο μαθητής. Ο Δάσκαλος τότε τον ρωτά "Που είναι οι αλυσίδες που σε δένουν"; "Δεν έχω αλυσίδες" απαντά ο μαθητής. Ο Δάσκαλος είπε "Τότε από τι προσπαθείς να απελευθερωθείς";
αποδοχή και παράδοση
 Απλά κοιτάξτε τα ζώα. Δεν μπορείτε να βρείτε την ενοχή σε κανένα ζώο. Αυτό απλά είναι. Δεν έχει ιδέες, ιδανικά, δεν έχει τάσεις τελειομανίας, ούτε δυσαρέσκειες. Αυτός είναι ο λόγος που είναι όμορφα και αθώα. Αλλά στην περίπτωση του ανθρώπου, αυτός έχει πάντα μια εικόνα για το πως όλα τα πράγματα θα πρέπει να είναι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του, της οικογένειάς του, των καταστάσεων, της κοινωνίας, τα πάντα. Πάντα ποθεί και θέλει να είναι αυτό που δεν είναι. Αυτό μπορεί να είναι υγιές, αλλά και ανθυγιεινό. Όταν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε το δυναμικό σας, είναι μια υγιής επιθυμία. Αλλά τις περισσότερες φορές επιθυμούμε να κατορθώσουμε πράγματα βασισμένα σε ιδέες που μας επιβάλλει η κοινωνία και σε ιδέες που δανειζόμαστε από τους άλλους. Τη στιγμή που κάποιος εγκλωβίζεται σε αυτές τις επιβαλλόμενες επιθυμίες και ιδέες, δεν μπορεί ποτέ να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να ευχαριστηθεί το ταξίδι της ζωής. Πάντα θα είναι δυσαρεστημένος και όσο περισσότερο είστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό σας, τόσο γίνεται αδύνατο να φτάσετε το ιδανικό σας. Είναι ένας φαύλος κύκλος.
 Στο έδαφος της δυσαρέσκειας ο σπόρος της νοημοσύνης δεν μπορεί να μεγαλώσει με πηγαίο τρόπο, φυσικά. Γίνεστε σαν το άλογο με τις παρωπίδες, με ένα περιορισμένο όραμα για το πως νομίζετε ότι πρέπει να είναι τα πράγματα. Αν δεν είστε δυσαρεστημένοι με τους εαυτούς σας, εάν αποδέχεστε τους εαυτούς σας έτσι όπως είναι, το τι πραγματικά χρειάζεστε μπορεί να εκπληρωθεί εδώ και τώρα. Η κοινωνία σας διδάσκει συνεχώς ότι δεν είστε τέλειοι, ολοκληρωμένοι. Σας προκαλεί φόβο, ένα κόμπλεξ κατωτερότητας έτσι ώστε να μην έχετε αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Τότε η νοημοσύνη γίνεται καταπιεσμένη και εσείς ακολουθείτε τους κανόνες που τίθενται από την κοινωνία.
 Είστε ήδη αυτό που μπορείτε να είστε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να αφήσετε την ενέργεια της Ύπαρξης να ρέει μέσα από σας. Εάν είστε εγκλωβισμένοι στη συνεχή βελτίωση του εαυτού σας δεν μπορείτε να χαλαρώσετε. Θα είστε συνεχώς σε ένταση και με άγχος, γιατί θα αισθάνεστε ότι με κάποιον τρόπο υστερείτε. Η αληθινή θρησκεία λέει ότι είστε τέλειοι, πλήρεις, έτσι όπως είστε. Πως αλλιώς μπορεί να είστε όταν έχετε προκύψει οι ίδιοι από την πληρότητα. Ο άνθρωπος ως τέτοιος, έχει προκύψει από την πληρότητα. Η ίδια του η φύση είναι η πληρότητα. Αυτό είναι που συνεπάγεται στις μεγάλες Δηλώσεις, όπως η Tat tvam asi –  Αυτή η Τέχνη Εσύ, Aham Brahmasmi – Είμαι Brahman (Μπράχμαν, η Απόλυτη Κοσμική Συνείδηση, ο άμορφος Θεός κλπ., όλα αυτά αναφέρονται στην παγκόσμια πηγή Ενέργειας, που η ατομική ενέργεια της ψυχής είναι ένα ολογραφικό μέρος της). Είστε πλήρεις, ολοκληρωμένοι και είστε το απόλυτο, το Ολικό. Δεν χρειάζεται να φτάσετε κάπου τη στιγμή που είστε ήδη εκεί. Δεν χρειάζεται να γίνετε κάτι γιατί είστε ήδη αυτό. Είναι απλά θέμα μιας ερώτησης, να ξυπνήσετε σε αυτή την Αλήθεια.

ΕΝΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

 Πολλοί άνθρωποι κουβαλούν την αίσθηση και την ενοχή ότι δεν είναι άξιοι να αγαπηθούν. Αυτό συμβαίνει από τη προπαρασκευαστική νεαρή ηλικία. Όταν είμαστε παιδιά οι γονείς μας μας λένε, 'Αν κάνεις αυτό, θα σε αγαπώ ακόμα πιο πολύ. Αν κάνεις το άλλο, θα σου δώσω μια καραμέλα. Αν με ακούσεις, θα σε πάω στο σινεμά'. Όλα αυτά τα πράγματα δημιουργούν ρίζες μέσα σας και μεγαλώνετε με μια ισχυρή εντύπωση, ότι πρέπει να δικαιούστε ή να αξίζετε να αγαπηθείτε αν κάνετε κάτι. Αισθάνεστε ενοχή αν κάποιος σας αγαπήσει χωρίς να κάνετε κάτι εσείς που να το αξίζετε.
 Πολλοί άνθρωποι όταν έρχονται σε μένα, κουβαλούν αυτή την ενοχή. Ας είστε ξεκάθαροι, είστε εδώ, όχι γιατί αξίζετε να είστε εδώ. Δεν υπάρχει τίποτα άξιο ή ανάξιο σε αυτό. Είμαι σαν ένα γεμάτο σύννεφο, έτοιμο να σας δροσίσει. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ή να αξίζετε για να δροσιστείτε.
 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αγάπη του Δασκάλου, δεν ζητά κάποια προσόντα από σας για να την λάβετε. Αν είστε ανοιχτοί, αν επιλέξετε να σταθείτε με ανοιχτά χέρια, θα την λάβετε. Αντιθέτως, αν αποφασίσετε να ανοίξετε την ομπρέλα της ενοχής, φυσικό είναι να μην λάβετε αρκετή.

ΕΝΟΧΗ ΕΝΑΝΤΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

 Αν είστε εγκλωβισμένοι στην ενοχή, δεν θα μπορείτε να αισθανθείτε ενωμένοι με το Θείο. Ο μοναδικός τρόπος για να βγείτε από την ενοχή εντελώς, είναι να αισθανθείτε τη σύνδεση με τον Ανώτερο εαυτό σας. Αλλά η πολύ ενοχή λειτουργεί ως φραγμός σε αυτό. Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτή η ενοχή είναι να ξεκινήσετε λιώνοντας με ευγνωμοσύνη.
 Όταν αποδέχεστε τα πράγματα έτσι όπως είναι, όταν βιώνετε τις χωρίς κάποια αίτια και λόγο ευλογίες από το Θεϊκό, γίνεστε όλο και περισσότερο ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη είναι το άρωμα που μπορεί και διαπερνά των εσωτερικό σας χώρο και αντικαθιστά την οσμή της ενοχής. Με την ενοχή, γίνεται αδύνατο να γιορτάσετε τη ζωή. Η ενοχή κάθεται στο στήθος σας όπως ένας βράχος και στη συνέχεια βαρένετε, παγώνετε. Δεν σας επιτρέπει να είστε ελεύθεροι να χορέψετε, να τραγουδήσετε, να γελάσετε και να αγαπήσετε.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 Ειδικά στο θέμα της σχέση δασκάλου-μαθητή, έχω δει άτομα που δημιουργούν πολύ ενοχή στους εαυτούς τους. Όταν αφορά τη σχέση σας με τον Δάσκαλο, έχετε συγκεκριμένες σταθερές ιδέες ως προς το πως θα πρέπει να σχετίζεστε με αυτόν, πως θα πρέπει να τον δέχεστε και τέτοια πράγματα. Με βάση αυτό δημιουργείτε ενοχή για τον εαυτό σας. Απλά αποδεχτείτε τον Δάσκαλο με τον τρόπο που εσείς είστε έτοιμοι, αυτό είναι αρκετό. Κάθε στάδιο είναι σωστό, κάθε σχέση είναι σωστή. Απλά να είστε αυθεντικοί και ακέραιοι στο τι νοιώθετε. Αυτό είναι αρκετό. Με όποιον τρόπο κι εάν νιώθετε, να είστε ειλικρινείς στον εαυτό σας και τον Δάσκαλο και αυτός θα σας καθοδηγήσει στον τελικό στόχο. Μην ρυθμίζετε τα ιδανικά σας κοιτάζοντας τους άλλους. Η σχέση σας με τον Δάσκαλο είναι μοναδική. Είστε κοντά του με τον δικό σας τρόπο. Μην προσπαθείτε να πηδήξετε μπροστά από τον εαυτό σας γιατί τότε θα δημιουργήσετε τη δική σας δυστυχία και θα αισθανθείτε ένοχοι.
 Αποδεχτείτε τον εαυτό σας ολοκληρωτικά και χωρίς καμιά συνθήκη, άνευ όρων. Η συνολική αποδοχή θα επιφέρει μια ενεργητική και έντονη χαλάρωση στην οποία η φυσική σας νοημοσύνη θα ανθίσει. Τότε θα γίνει ο μετασχηματισμός, η συνειδητοποίηση του τι ήσασταν πραγματικά βαθιά μέσα σας. Ξαφνικά θα δείτε ότι έχετε αρχίσει και κινήστε, ρέετε προς την κατεύθυνση της συνειδητοποίησης, όπως κινείται ένας ποταμός προς τη θάλασσα, μόνος του χωρίς κανόνες ή οδηγίες από κανέναν.
 Ξεκινήστε να ζείτε και να ρέετε. Απολαύστε την απόλυτη παράδοση στην Ύπαρξη ακριβώς όπως είστε. Μην αισθάνεστε ενοχές, μην αισθάνεστε φοβισμένοι ότι έχετε αποτύχει. Ό,τι πάντα ψάχνατε, ήταν πάντα μέσα σας. Είσαστε πάντα πλήρεις, ολοκληρωμένοι. Οπότε πως μπορείτε να είστε αποτυχημένοι; Όταν είσαστε χαλαροί, μπορείτε να αισθανθείτε αυτή την πληρότητα. Όμως όταν έχετε ενοχές, δημιουργείτε ένα κενό και στη συνέχεια αισθάνεστε ότι είστε ατελείς και διαχωρισμένοι, μακριά από την Ολότητα. Ένα παράδειγμα, εάν μιλάτε σε ένα παιδί για κάποιες ιδέες φιλοσοφίας, τι περιμένετε από το παιδί να κάνει; Φυσιολογικά δεν θα ενδιαφερθεί. Αυτό απλά θέλει να συνεχίσει να χοροπηδά και να παίζει τριγύρω. Μπορείτε να πείτε πως υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό; Όχι. Κατά τον ίδιο τρόπο, είστε αυτοί που είστε. Να είστε εκεί όπου είστε. Οτιδήποτε μπορείτε να λάβετε, ας λάβετε. Μην αισθάνεστε ενοχές ότι δεν είστε ικανοί να λαμβάνετε με τον τρόπο που φαντάζεστε ότι θα πρέπει να λαμβάνετε.
 Μια μικρή ιστορία: Κάποτε ένα νεαρό αγόρι έβαλε ως σκοπό να βρει ένα δάσκαλο για να του διδάξει την τέχνη της ξιφασκίας. Τελικά βρήκε έναν δάσκαλο και τον πλησίασε για να τον δεχτεί ως μαθητή του. Ρώτησε τον δάσκαλο, "Δάσκαλε, αν μελετήσω ειλικρινά, με σοβαρότητα, πόσο καιρό θα με πάρει να γίνω μάστερ στην τέχνη του σπαθιού"; ο δάσκαλος απάντησε, "'Ίσως σε επτά χρόνια". Ο μαθητής σκέφτηκε φωναχτά, "Η μητέρα μου είναι μόνη της. Πρέπει να πάω πίσω σύντομα για να την προσέχω. Δάσκαλε, αν εργαστώ πραγματικά σκληρά, πόσο καιρό θα μου πάρει για να γίνω μάστερ στο σπαθί"; ο δάσκαλος απάντησε, "Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να σου πάρει δώδεκα χρόνια." Ο μαθητής έκπληκτος ρώτησε, "αρχικά είπες επτά χρόνια, αλλά μετά όταν είπα ότι θα εργαστώ σκληρά, λες δώδεκα χρόνια. Είμαι πρόθυμος να υποβληθώ σε κάθε κακουχία και θυσία, αλλά θέλω να μάθω το συντομότερο δυνατόν." Ο δάσκαλος απάντησε: «Ω, σε αυτή την περίπτωση, αυτό μπορεί να πάρει δεκαοκτώ χρόνια."
 Αν προσπαθήσετε να πηδήξετε μπροστά από το παιχνίδι, θα δημιουργήσετε ένταση. Θα σας πάρει περισσότερο χρόνο για να πετύχετε αυτό που θέλετε να πετύχετε. Όπως λέει το Ζεν, αν θέλετε να επιβραδύνετε κάτι, τότε γίνετε βιαστικοί. Όταν προσπαθείτε να βιαστείτε, είναι σα να προσπαθείτε να κάνετε ένα μπουμπούκι να ανθίσει με το να ανοίξετε τα πέταλά του. Μπορείτε αυτό να το αποκαλέσετε αληθινό άνθισμα; Όχι. Το μπουμπούκι δεν θα πρέπει ποτέ να παραβιάζεται για να ανθίσει. Όταν η ωριμότητα συμβαίνει, όταν έρχεται ο καιρός, οτιδήποτε χρειαστεί για να συμβεί θα συμβεί. Η ζωή είναι όμορφη όταν τα πράγματα συμβαίνουν στο σωστό χρόνο. Μερικές φορές θα συμβεί, να με ακούσετε σήμερα, άλλα να καταλάβετε τι ακούσατε μόνο μετά από μήνες ή και χρόνια. Ο σπόρος που φύτεψα σήμερα σε σας, μπορεί να βρίσκεται αδρανής μέσα σας, αλλά θα βλαστίσει την κατάλληλη στιγμή, στη σωστή εποχή. Όλα είναι εντάξει, μην ανησυχείτε και μην αισθάνεστε ένοχοι για αυτό. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ενοχή, στην αναταραχή, ο σπόρος μπορεί ακόμα και να χαθεί.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ

 Αυτό που βλέπετε ως πραγματικότητα, είναι βασικά απλά ένα όνειρο. Όταν ξυπνάτε σε αυτή την αλήθεια, αυτό είναι αληθινή γνώση. Τότε χαλαρώνετε, μπορείτε να απολαύσετε το όνειρο, επειδή γνωρίζετε ότι δεν είναι πραγματικότητα. Είναι ακριβώς όπως σε ένα παιχνίδι σκάκι. Οι ίδιοι οι παίκτες μπορεί να μην δουν τη σωστή κίνηση επειδή εμπλέκονται στο παιχνίδι. Αλλά ένας παρατηρητής του παιχνιδιού θα γνωρίζει τη σωστή κίνηση. Είναι επειδή αυτός δεν εμπλέκεται. Έτσι μπορεί εύκολα να απολαύσει το παιχνίδι και έξυπνα να ξέρει την επόμενη κίνηση. Απολαμβάνετε τη ζωή περισσότερο όταν είστε θεατής, όταν ξέρετε ότι είναι ένα όνειρο και ότι δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Τότε δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι. Είναι σαν να πηγαίνετε στο θέατρο. Βλέπετε ένα έργο, αλλά ξέρετε ότι δεν είναι πραγματικό. Αυτός είναι ο λόγος που μπορείτε να το απολαύσετε, χωρίς να νοιάζεστε το τι γίνεται στη σκηνή. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι το ξεχνάτε. Η ζωή είναι ακριβώς όπως αυτό. ολόκληρος ο κόσμος είναι σαν μια ταινία πάνω σε μια τεράστια, χωρίς όρια οθόνη. Όταν καταλάβετε αυτό, θα ευχαριστηθείτε την ταινία. Συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχει τίποτε λάθος στο να την απολαύσετε.
Απόσπασμα από το βιβλίο Living Enlightenment 7th edition